Színpompás kertvíziók

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Politika

Gergely Nóra Privát időszámítás című kiállítása feledhetetlen élmény a színek rajongóinak, ugyanis kisebb-nagyobb izgalmas táblaképei ámulatba ejtő színorgiák.

Ikerfa (2018)

Miről is szólnak ezek az absztrakt, ám mégis beszédes képek, festmény sorozatok?

Érzésekről, hangulatokról, az emberi élet ciklikusságáról, a természetről és a városról, családi szeretetről, és ne felejtsük, életörömről és dekorativitásról.

Gergely Nóra képzőművész keramikus is, le se tagadhatná. Az Újlipótvárosi Klub-Galéria egyik alapítója volt valaha, és szerencsére időnként ma is kiállít itt. Festményei, képreliefjei, elektrografikái, videómunkái, kerámiái egyaránt ismertek, ám ezen a tárlatán az elmúlt öt év festészeti munkáin van a hangsúly.

Vita ruit

A kiállító terembe lépve mintha színes mediterrán csempék varázsa lepne meg; virágmezők nyílnak jégvirághoz hasonlító alakzatban. A képsorozatok rácsos szerkezetű geometrikus mintázatok, sőt, egyes művek plasztikus relief-szerű kompozíciók, síkplasztikák, applikációkkal; térből kileső tárgyakkal. Összességében szavak nélküli rácsodálkozások ezek a művek, amelyeken az ecsetvonások egy-egy témát, létállapotot járnak körül. A látogató belesétálhat az alkotás folyamatába, és az alkotó (lelki)világába, mint egy táguló horizontba. Személyes térben mozgunk, mi más is lehetne egy művész privát időszámítása? Nem homályba, ködbe burkolózik ez a személyesség, hanem a szivárvány minden színébe, életigenlése közérthető.

A képciklusok az élet körforgásáról mesélnek. Vita ruit (Az élet rohan) mondaná a latin, illetve mondja egy-egy képcím, ahol festményen hordóból ömlik a víz, mint az élet. Nem hiányzik az elmúlás sem, mint gondolat, vagy mint rézkori urnák szimbolikus képi parafrázisa.

Gergely Nóra és Wächter Ákos

Erős a fókusz a családi kapcsolatokon, visszatérő gesztus az ikerlét felidézése (például az Ikerfa és az Ikerjáték) applikált apró tárgyakkal, hiszen a művész ikertestvérére, Gergely Mariann művészettörténészre is gondol… De bevillan a gyerekkor világa játékos elrendezésű alkotásokon, ahogy az olyan mindennapi, szavakkal nehezen kifejezhető emberi érzéseké is, mint a hála, kezekkel szirom mezőben és arcokkal virágesőben.

ELŐZETES: GERGELY NÓRA – Privát időszámítás című kiállítása az ÚKG-ban

Uploaded by skult13 divizio on 2023-03-13.

A jelenre reflektáló sorozat nagyobb táblái színpompásan ragyognak, mint egy üde tavaszi-nyári kert, ahol nagy szirmokban diadalmaskodik a szépség, és a természet és a kert művelője se roppant bele a káprázatba.

A színek és érzések kábulatában feldereng a város is, mint közösségi tér, geometrikus és organikus mintákkal, téglákkal, ablakokkal és zöldellő fákkal.

Ikerjáték (2018)

Ami szemet és szívet melengető Gergely Nóra művészetében az a humor, a váratlan és meglepő ötletek tobzódása, és ahogy a képszerkesztési megoldásaiban egyszerre tükröződik az ikerlét és tükörlét.

A képek szimbólumrendszere, a visszatérő motívumok rejtélyesek, talányosak. Mit jelentenek a kockák, hasábok, hordószerű hengerek négyzetrácsos vagy virágmintás kicsorduló vízzel, mint vetett árnnyal a parton és a fövenyen? Vagy a lépcső, a talán áldást osztó kézzel? A Szülői szeretet két részből álló képeinek összefonódó formái mit szimbolizálnak? Az Apai szeretet képsíkba illesztett kövei sem biztos, hogy csak dekorációk.

A Szavak nélkül sorozat geometrikus és kalligrafikus ornamentikával telítettek, sőt, olykor kép a képben síkplasztikák, nem kiáltanak magyarázatért.

Gergely Nóra festményei dekoratív mintázatok, esztétikailag önmagukban, rejtett jelentések nélkül, önmaguktól is szépek. A nagyméretű, deszkalapokra festett táblaképei, mint kertek, meditációs képreliefek, kétségtelenül ezek a legszebbek; beindítják a néző képzeletét.

 A kiállítás megtekinthető: 2023. március 31-ig az Újlipótvárosi Klub-Galériában

[popup][/popup]