Szakképzés – ami még hiányzott a Mazsihisz portfóliójából

Írta: jég - Rovat: Belpolitika, Oktatás, Politika

Új, szándékuk szerint hiánypótló oktatási intézményt hozott létre a BZSH-Mazsihisz Külkereskedelmi Szakgimnázium néven.

Salusinszky András

Az iskola forma szerint a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) keretei között működik, és nem gimnázium, hanem szakképzést (OKJ) nyújtó iskola. Érettségivel iratkozhatnak be ide azok, akiknek célja idegen nyelvek tanulása és OKJ bizonyítvány megszerzése, elsősorban a külkereskedelem területén.

Az új intézmény igazgatója, Salusinszky András beszámolója szerint dr. Kunos Péter BZSH/Mazsihisz ügyvezető igazgatóval együtt gondolkodva döntöttek a speciális oktatási intézmény létrehozása mellett, ami olyasmit tud kínálni, amit a magyar oktatási piac szereplői közül még nem sokan: középszintű külkereskedelmi szakképzést eddig más iskolák nem biztosítottak Magyarországon  és ilyen profilú közoktatási intézmények „duális képzést” sem folytattak. A Külker Gimi diákjai azonban az iskolában kapnak majd elméleti képzést, gyakorlati tudást pedig a területen működő vállalkozásoknál szerezhetnek. Fontos és szintén hiánypótló szolgáltatásnak szánják a magas szintű idegennyelv-oktatást is, mivel a nyelvtudás önmagában is piacképes. Salusinszky András igazgató két felnőttképzési intézménynek és nyelviskolának (a KOTK Oktatási Központ és a Studio Italia) is a vezetője.

Több mint 300 jelentkezővel indult az iskola szeptemberben, melynek egyik célcsoportja a felsőoktatásba be nem jutott diákok. Kézenfekvő, hogy a hitközség Scheiber Sándor Gimnáziumának végzettjei közül is sokan fognak itt továbbtanulni. A másik két célcsoport: a pályát még nem választott fiatalok, valamint a praktikus nyelvtudásra és szakmára vágyó nyelvszakos bölcsészek. A fiatalok 25 éves korukig tanulhatnak a Külker Gimi nappali tagozatán, aki ennél idősebb, az az esti tagozatra jelentkezhet, ahol nincs korhatár.

Zsidó fenntartású intézményről lévén szó, a (fakultatív) tananyagban szerepel a judaisztika és a modern héber nyelv – ezek oktatásáról közelebbit nem mondott az igazgató, mert ennek megszervezését Frölich Róbert és Radnóti Zoltán rabbik vállalták magukra. A szakiskola zsidó fenntartású, de nemcsak zsidók számára nyitott intézmény. A „világra nyitott zsidóság” jelszó szellemében így minden hallgató megismerkedhet a judaisztika és a héber nyelv alapjaival.

Zsidó intézményhez illően nem lesz tanítás szombaton és a zsidó ünnepeken – ezért is nem indítottak levelező tagozatot, amely többnyire hétvégén üzemel.

A Külker Gimi viszonylag stabil anyagi háttérrel rendelkezik, így az itt tanulók mentesülnek a tandíj fizetése alól.

Miután a hitközségen döntés született az intézmény létrehozásáról (a BZSH vezetősége ez év januárjában hozott az ügyben határozatot), a Mazsihisz értesítette erről a kormányt, amely igen segítőkésznek mutatkozott. A miniszterelnökség kiemelt ügyként kezelte az iskolát és a Rumbach zsinagóga felújításával párhuzamosan egyeztettek erről is. A Külügyi és Külgazdasági Minisztériummal együttműködve hozták ezután létre az intézmény képzési profilját, szakválasztékát. Ilyen a diplomáciai protokoll, a vámügyintéző – összesen 12 szakmát célozhatnak meg az itt tanulók.

A Külker Gimiben egyébként 600 diák számára van férőhely – tájékoztatott Salusinszky András, aki maga is a hitközség egyik templomkörzete, Radnóti Zoltán közösségének tagja.

Besorolása szerint az új iskola szakgimnázium lesz, ahol az érettségizettek a 13-14. évfolyamon tanulhatnak tovább.

A Mazsihisz – bölcsődétől egyetemig terjedő – oktatási intézményrendszerének egyetlen iskolája sem nyújtott eddig OKJ-képzést, a Külker Gimi elindulásával a portfólió teljessé vált.

 

[popup][/popup]