„Sosem késő kimutatni hálánkat”: új otthon a 90 éves zsidómentő asszonynak

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika, Történelem

A Holokauszt emlékét őrző szervezetek gyűjtést rendeztek, hogy az elképesztő szegénységben élő asszonyt méltó lakáshoz juttassák.

Ljubov Arhipcova Volcsek (Forrás: From the Depths)

A jelenleg 90 éves Ljubov Arhipcova-Volcsek 1998-ban kapta meg a Jad vasém elismerését címet, mert a háború idején édesanyjával együtt bújtatták Ljubov zsidó iskolatársát, az akkor 11 éves Olga Sulmant, a fehérorosz Bobrujszk város Hluszk nevű stetljében. Szülei a kivégzőosztagok áldozatai lettek 1941-ben, ő pedig barátnője házában talált menedékre. Ljubov szüleivel és három testvérével élt együtt nagy szegénységben; Olgát a fészerben rejtették el. Amikor a nácik razziái sűrűbbek lettek, más rokonoknál helyezték el a lányt. A Jad Vasem dokumentációja szerint Olga a mentőakciónak köszönhetően élte túl a háborút.

Jelenleg Arhipcova-Volcsek mély szegénységben él Belaruszban.

A Varsó központtal működő From the Depths elnevezésű szervezet célja a Holokauszt emlékének ébrentartása, és a túlélők és embermentők helyzetének javítása. A csoport felkarolta Arhipcova-Volcsek ügyét.

Jonny Daniels, a szervezet vezetője nyilatkozta az asszony helyzetéről: „A roskadozó házban nincs WC. Télen kabátokba burkolózik a nagy hideg elől. Tűzifát gyűjt, hogy meg ne fagyjon. Ez bizony szégyen-gyalázat.”

A From the Depths első otthont teremtő akciója keretében 50.000 dollárt teremtettek elő, hogy Arhipcova-Volcseket elköltöztessék. A felújított lakás a bobrujszki zsinagógával átellenben lévő épületben található. A legtöbb adomány azután érkezett, amikor az idős embermentő asszonyról és helyzetéről forgatott videót közzétették.

Saul Hababo, a város lubavicsi chábád rabbija nyilatkozta részvételükről a projektben: „A cél nem csupán az, hogy kényelmes életet biztosítsunk, hanem közösségi életet is, hogy az idősek ne érezzék magukat annyira egyedül”.

Bobrujszk egykor népes zsidó stetl volt, de a zsidók túlnyomó többsége a nácik áldozatául esett. 8.500 zsidó lakosával ma is az egyik legnagyobb központ.

A felújított lakások továbbra is a város zsidó közösségének tulajdonában maradnak, hogy „a segítségre szoruló emberek javát szolgálják” – nyilatkozta Hababo. „Késésben vagyunk, de sosem késő kimutatni hálánkat.”

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]