Sorsok Háza? Szakály Sándor-ügy? – Miről egyeztet majd a miniszterelnök és a Mazsihisz elnöke?

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Tűnődünk, mi lehet majd Orbán Viktor és a Heisler András találkozójának tárgya.

Lázár J

Lázár János a sajtótájékoztatón

Az Index Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatójáról tudósítva egyebek közt az alábbiakat írta:

A Sorsok háza körüli polémiát nehéz kérdésnek nevezte (mármint Lázár János – a szerk), amiből nem lehet a “magyar zsidóságot” kihagyni, és cáfolta, hogy elkerült volna tőle a hatáskör az ügyben. “Ha a konszenzus megteremtése öt évig tart, akkor ez egy hosszú folyamat lesz, amíg nem tudunk konszenzusra jutni, addig nincs értelme sietni”. Lázár még a héten találkozik a Mazsihisz vezetőjével, Heisler Andrással, akivel egy közeli miniszterelnöki találkozót is előkészítenek.

Eddig az Index vonatkozó tudósítása.

A Sorsok Háza az elmúlt napok politikai uborkaszezonjának felmelegített témája volt, olyan hír is felröppent, hogy elveszik az ügyben konszenzust kereső Lázártól a Sorsok Háza témáját és az Emberi Erőforrások Minisztériumához helyezik, de van egy másik aktualitás is, mely felborzolta a kedélyeket.

Mint ismeretes, a Veritas Intézet igazgatója, Szakály Sándor néhány héttel ezelőtt egy interjúban ismét érzéketlenségéről tett tanúbizonyságot. Ezúttal a numerus clausus törvényről nyilatkozott úgy, hogy az nem zsidóellenes célzatú volt, és a Hóman Bálintnak történő szoborállítás szándékáról is egyetértően beszélt. A Veritas Intézet igazgatójának véleménye ellen a Mazsihisz és a Tett és Védelem is tiltakozott, történészek pedig cáfolták valótlan állításait itt és itt.

Szakály egy korábbi alkalommal a magyar állampolgársággal nem rendelkező magyarországi zsidók 1941-es Kamenyec Podolszk-i deportálását és tömeggyilkosságát nevezte “idegenrendészeti intézkedés”-nek, a Holokauszt Emlékévnek ez volt az egyik sérelmes vitakérdése.

Heisler és Orbán

A Mazsihisz elnöke és a miniszterelnök egy korábbi felvételen. Fotó: MTI

A Mazsihisz a nemrég tartott Zsidó Közösségi Kerekasztalon is tiltakozott Szakály Sándor kijelentése ellen, mire válaszként a kormányt képviselő Csepreghy Nándor államtitkár – aki a történész kijelentéseit a kormány nevében szinté elítélte – ajánlott egyeztetést.

Szinte biztos, hogy a Sorsok Háza mellett Szakály újabb érzéketlen megnyilvánulása is téma lesz Lázár János, valamint Orbán Viktor és a Mazsihisz elnökének találkozóján.

Tartunk tőle – tesszük hozzá némi szkepticizmussal, a korábbi, hasonló történések ismeretében -, hogy a miniszterelnök nem ad egyértelmű választ a Mazsihisz tiltakozására, ahogy erre a korábbi Szakály-ügy, vagy a Szabadság téri német megszállási emlékmű esetén volt már példa, igaz, azóta egy parlamenti beszédében Orbán a Hóman Bálintnak emelni kívánt szobor ellen szólalt fel, és Horthy Miklóst is megemlítve kijelentette: nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

 

[popup][/popup]