Sokba került a Jobbiknak az iszlámbarátság

Írta: Dési János - Rovat: Politika

Az elmúlt hónapok egyik nagy politikai vesztese, úgy tűnik, a Jobbik. A Fidesz „jobbról előzzük a Jobbikot” programja egyelőre bejönni látszik. A menekültellenes kampány sok Jobbikhoz elkóborolt bárányt visszaterelt a fideszes akolba.

A Vona-féle párt nem nagyon rúgott labdába. Ennek több oka is lehet. Az egyik valóban az, hogy a Fidesz szélsőséges-populista szövege mellett már nem nagyon maradt tér még szélsőségesebb szövegeket előadni. A másik, hogy a Jobbik korábbi politikájának fontos része volt az iszlámbarátság – s ettől nem tudott elég gyorsan és rugalmasan ellépni. A Melyik a Jobbik című, nemrégiben megjelent kötetemben igyekeztem többek között a nagy iszlám- és arabbarátság okait is felkutatni.

A nyugat-európai szélsőjobb pártok általában iszlám-ellenesek. Ennek oka alapvetően az, hogy bevándorlás-ellenesek, és a bevándorlók egy igen jelentős része muszlim. Ott tehát az iszlámellenesség bevándorló-ellenességet jelent. A Jobbik és vezetői viszont egészen idén nyárig nem győzték újra és újra elmondani, milyen fontosnak gondolják az iszlám eszméket.

Melyik a jobbikMiért e nagy iszlámbarátság?

Valószínűleg nem járunk túl messze az igazságtól, ha megkockáztatjuk, hogy mindez a Jobbik kifejezett antiszemitizmusából következik. Még akkor is, ha Vona Gábor honlapján, ha ímmel-ámmal is, de elutasítja ezt a feltételezést. A párt magát inkább „anticionistának” nevezi – ez jól bevált nyugat-európai fogás, a nyílt és ott alapvetően szalonképtelen zsidóellenességet Izrael Állam bírálatával helyettesítik, amelyet az antiszemita közönség nagyszerűen tud dekódolni. S jó ez hazai használatra is, ha kétségtelenül megnehezíti az együttműködést a nyugati elvbarátokkal.

Vona korábban arról beszélt, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménysége a sötét globalizmus és liberalizmus ellen.[1] Vona Gábor saját, valamint a Jobbik honlapján ugyancsak közzétette eszmefuttatásait az iszlámról. „Már 2002-ben, még egyetemistaként, diploma előtt, kormányváltás után, felszólaltam egy Vácott szervezett palesztin kiállításon, majd Jemenbe utaztam egy ifjúsági konferenciára, számtalan palesztin ügyben szervezett demonstráción jelen voltam”[2] – számol be, ez után pedig azt fejtegeti, hogy a liberalizmus mindent tönkretesz az egész világon, a rothadás a reneszánsszal kezdődött, majd a reformációval és a felvilágosodással folytatódott. A földkerekségen egyetlenegy erő van, amelyik hatásosan szembe tud szállni a métellyel, és ez az iszlám.

Majd azt a merész kijelentést teszi, hogy „ma az emberiség tradicionális – a transzcendenst a hétköznapival együtt megélő – kultúrájának utolsó védőbástyája az iszlám világ maradt. (Mondom ezt mint római katolikus vallású ember.) Sikere vagy kudarca nem az iszlám és Amerika/Izrael viszonylatában, hanem az emberiség szempontjából lényeges számomra. Amennyiben az iszlám elbukik, a fény szinte teljesen kialszik, és a globalizmus sötétsége előtt már nem marad érdemi ellenfél. Akkor tényleg véget ér a történelem.”

Vona Gábor Isztambulban

Vona Gábor Isztambulban

Bár a magyar politikai élet ismer nagy pálfordulásokat, azért innen ellépni a menekültellenes szövegekig kétségtelenül nem egyszerű.

Egy az alfahir.hu című – a Jobbik hivatalos lapjának számító – honlapnak adott interjújában ehhez hozzáteszi Vona: „A világban zajló valódi törésvonal nem a vallások, országok és kultúrák között húzódik, hanem a hagyományt még őrizni próbáló közösségek és az antitradicionális, globális liberalizmus között. És ha megnézzük, az iszlám világ az, amely a leginkább képes ellenállni az Egyesült Államok által vezetett egypólusú világrendnek.”[3]

Ha egy kicsit részletesebben elmélyedjünk a Jobbik és az iszlám kapcsolatában, meg kell említenünk Vona Gábor 2003-as jemeni útját, melynek során beszédet tartott egy konferencián, a Jobboldali Ifjúsági Közösség (a Jobbik elődszervezete) képviselőjeként. Nem cáfolt értesülések szerint

ide a budapesti palesztin követség hívta meg,

és ő egy független palesztin állam létrehozása mellett érvelt a Szaddám-barát jemeni Baath Párt rendezvényén.

Fekete bárány, fehér holló című könyvében erről az írja, hogy [4] a konferencián felszólalva arra kérte a hallgatóságát, ne ítéljék el az egész európai társadalmat, mert nem mindenki dől be Washington és Tel Aviv hazugságainak, vannak, akik átlátnak a szitán. Könyvében a történteket úgy kommentálta, hogy bár később többen azt állították, hogy ő ott terroristákkal fűzte szorosabbra a kapcsolatokat, valójában „én tisztességes és anticionista emberekkel találkoztam Jemenben.”

Vona nem fehér holló ezzel a véleményével. Morvai Krisztina például egy Bajnai Gordon házánál tartott 2009-es tüntetésen azt fejtegette, milyen remek palesztin és Hezbollah harcosokkal volt szerencséje megismerkedni egy konferencián, és ez mennyi bátorítást adott neki.

Arab Magyar2010. szeptember 11-én (tehát az Egyesült Államokat ért terrortámadás évfordulóján – így hát felettébb ízléstelen, de ha úgy jobban tetszik, provokatív időpontban) Ajkán tartották a magyar-arab barátság napja címet viselő rendezvényt, masszív jobbikos részvétellel. [5] Vona mellett például ott volt a Hegedűs lelkész házaspár is. A rendezvény plakátja szerint Hegedűs Lóránt mint a HAMASZ elnöke szólalt fel. Ez a HAMASZ elmésnek vélt szójáték a református lelkész részéről. Ugyanis nem a palesztin terrorszervezetről, a Hamasról, hanem a Hazafias Magyarok Szövetsége – nevű szervezet rövidítéséről van szó. Nehéz félreérteni.

Az iszlám-barátság egyik vonala az Irán-barátság. Irán iszlám állam, amelyik ráadásul élesen szemben áll a Jobbik két fő ellenfelével, az Egyesült Államokkal és Izraellel.

2007-ben a Barikád című lapban ezt írta Vona: „Az Egyesült Államok monopolizálta világ remélhetőleg a végóráit éli. Képtelen lesz többfrontos harcra Kínával, Oroszországgal, az Irán vezette muszlim világgal és Latin-Amerikával. Ez utóbbival sokat nem tudunk kezdeni, de az első három felé igenis találnunk kell utat. Az USA és az EU számára ugyanis csak vásárló- és munkaerőpiac, Izrael számára csupán célország vagyunk. Talán nem mindenhol gyarmatnak kellünk.”[6]

2007-ben Vona Gáborral közösen vett részt egy Iránt bemutató pilisvörösvári kiállításon az akkori iráni nagykövet Ali Irvash Reza.[7] Erről fotó is keringett az interneten, de Vona szerint ebből nem érdemes messzemenő következtetést levonni.[8]

2008. október 23-i beszédében Vona azzal az ötlettel állt elő, hogy Ahmadinezsad iráni elnök küldjön megfigyelőket az Iráni Forradalmi Gárda tagjai közül, nehogy elcsalják a Jobbik szavazatait a 2009-es európai választásokon. Az ötlet nyilván nem volt túl komoly, és belpolitikai üzenetnek szánta, de egy nagyszerű barátság kezdetét jelzi. A pártelnök egy későbbi interjújában szép bizonyságát adja annak, hogy az Irán-barátság és az antiszemitizmus kéz a kézben járnak nála, amikor azt fejtegeti, hogy Magyarország egy olyan állam, amelyet Izrael meg akart szállni vagy már meg is szállt, és a Nyugattól nem várható a választások tisztaságának a garantálása.

2010 után a Jobbik, parlamenti pártként immár, igyekezett intézményesíteni a kapcsolatait. A korábbi, szétszórt nyilatkozatok után egyre inkább kialakult egy egységes külpolitikai koncepció, amelynek az iszlám- és Irán-barátság igen fontos eleme lett.

2010 novemberében a hazai antiszemitizmus elszánt képviselőjének, Hegedűs Lórántnak a templomában, a budapesti Szabadság téren a Jobbik Attila király Népfőiskola nevében tartottak fogadást a szíriai, libanoni, iráni, malajziai és indonéziai nagykövetségek képviselőinek. Az alaphangot Hegedűs lelkész adta meg, amikor így fogalmazott: „A Hazatérés Temploma többször is helyt adott az agresszor Izrael állam terrorja alatt szenvedett népek sorsát bemutató kiállításoknak és rendezvényeknek, így például a gázai vérengzés, vagy a Libanon elleni agresszió idején.”[9]. Vona Gábor és Morvai Krisztina tájékoztatta a jelenlévőket a „keleti nyitás” részleteiről. Gyöngyösi Márton az izraeliek itteni ingatlanokkal kapcsolatos „bűnügyeiről” számolt be, majd Simon Pereszt idézte az izraeliek magyarországi „felvásárlási szándékairól” – hogy különösebb kétség se vetődjön fel senkiben arról, a találkozó egyik Jobbik által szándékolt célja, az Izrael ellenesség platformjának megszilárdítása. Erre erősített rá Balczó Zoltán – ő a MIÉP-ből zsilipelt át a Jobbikba –, a parlament alelnöke, aki az EU és a „népirtó” Izrael közötti társulási szerződést bírálta, ami a pártjának régi, kedves vesszőparipája.

2011 decemberében a Jobbik „háborúellenes béketüntetésen” tiltakozott az Iránt sújtó szankciók, a „cionisták érdekérvényesítése” ellen. A tüntetés fő szónoka Gyöngyösi Márton,

a magyar parlament Irán baráti csoportjának az elnöke

volt. Egyébként a magyar parlamentben az Interparlamentáris Uniónak (IPU) nem volt iráni tagozata, ezt a Jobbik kezdeményezésére hozták létre, így lehetett az elnöke Gyöngyösi.

Amikor az Európai Unió szankciókat vezetett be Irán ellen, 2012 elején, Hegedűs Tamás[10] a Jobbik akkori frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón tiltakozott, természetesen izraeli nyomásra meghozott döntésnek nevezve a lépést.[11] A Jobbik ekkorra már rendszeresen és nyíltan kiállt Irán külpolitikai törekvései s egyben atomprogramja mellett – ahogy ezt Hegedűs ezen a sajtótájékoztatón is tette.

2012 őszén a Jobbik székesfehérvári szervezetének tagjai tettek látogatást a budapesti iráni nagykövetségen, ahol kifejezték szolidaritásukat az iráni néppel és kormánnyal, és üdvözölték harcukat az elnyomó nagyhatalmakkal és az izraeli agresszorral szemben. Hosszan beszéltek Izrael „agresszor politikájáról”, érezhetően ez volt a legfőbb közös pont a találkozón, ahol persze szóba került a turáni kapcsolat, az ázsiai rokonság és Trianon igazságtalansága is.

„Irán, mint a nemzetközi pénzvilág és a nagyhatalmak önkényuralma elleni harc egyik zászlósa igazi példaként szolgál nekünk, magyaroknak is, és arra buzdít, hogy megfelelő eltökéltséggel és bátorsággal szembeszálljunk hazánk ellenségeivel. A két fél közös bizakodásának adott hangot, miszerint eljön az idő, amikor a Fény legyőzi a sötétséget.” [12]

„Perzsa kapcsolat”[13] című cikkében Vona előhozza a szokásos vádat, hogy az „Egyesült Államok, mint Izrael verőlegényei” lép fel Iránnal szemben, amelyet a Jobbik természetesen érdek nélkül, az igazság mellett kiállva támogat. (Vona itt visszautasítja azt a közkeletű, de érdemben sehol sem bizonyított vádat, hogy Iránból pénzelnék a pártját.)

Bár a példákat hosszan lehetne sorolni, miként próbálta a kapcsolatokat a Jobbik szorosabbra fogni az iszlám állammal, Vona azért elégedetlen a kapcsolatokkal, szerinte az iráni hivatalosságok udvariasak voltak velük, de semmi több. „Az az érzésem, fogalmuk sem volt arról, hogy kik vagyunk és mekkora a jelentőségünk.” Majd megengedően hozzáteszi, hogy akiknek Izraellel vagy az Egyesült Államokkal kell farkasszemet nézniük, azoknak kisebb gondjuk is nagyobb lehet, mint hogy egy kis európai ország pártja egyetért-e velük vagy sem.

Persze, kritikus hangok időnként onnan is érkeztek, ahonnan kevéssé várták. A Magyarországi Iszlám Közösség vezetője, Bolek Zoltán, több beszámoló szerint egy ideig kacérkodott a Jobbikkal. A közösség alelnöke, Horváth Ádám a barikád.hu szerkesztőjeként dolgozott, és állítólag a pártvezetésnek is adott tanácsokat. Ám Horváth éppen azután mondott le, hogy Bolek egy interjúban a következőket fejtegette: „A palesztin–izraeli konfliktust például arra használja a szélsőjobb, hogy igazolja a saját antiszemitizmusát, ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy elfogadnák a muszlimokat vagy kevésbé lennének rasszisták az országban élő arab kisebbséggel szemben. Csak addig kell az iszlám kapcsolat, míg érdekük azt kívánja, de egyébként mi csak <<moszlim söpredék vagyunk.>> Lásd a kuruc.infó-t. Többször beszéltem radikális jobboldali politikusokkal és hamar nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy ez a fajta <<együttérzés>> a palesztinokkal addig tart, amíg a <<zsidó állam>> a közös ellenség.”[14]

Persze a Fidesz ezen a területen sem hagyja magát. Az iszlám forradalom évfordulójára egyetlenegy Európai Uniós tagországból érkezett köszöntő Teheránba 2014 elején, Magyarországról, s ezt három közjogi méltóság írta alá. Áder János államfő, Kövér László házelnök és Martonyi János külügyminiszter.

 

Jegyzetek

[1]     Youssef Sourgo: Hungary: Far-right Party Leader Says…http://www.moroccoworldnews.com/2013/11/111456/hungary-far-right-party-leader-says-islam-is-the-last-hope-of-humanity/

[2]     http://vonagabor.hu/content/iszl%C3%A1m

[3]     A világban zajló valódi harc, http://alfahir.hu/a_vilagban_zajlo_valodi_harc

[4]     Fekete.. 249. o

[5]     Szeptember 11.: Együtt ünnepel a Jobbik és a HAMASZ, http://www.atv.hu/egyeb/20100909_szeptember_11_egyutt_unnepel_a_jobbik_es_a_hamasz

[6]     http://jobbik.hu/rovatok/jobbik_aktualis/vona_gabor_a_haborurol_az_ellensegrol_es_a_haditervrol

[7]     Vona Gábor az iráni nagykövettel találkozott, https://kuruc.info/r/2/17907/

[8]     Vona Gábor az iráni nagykövettel találkozott, https://kuruc.info/r/2/17907/

[9]     Jobbikosok találkozója iszlám országok diplomatáival, http://www.sokkaljobb.hu/content/jobbikosok-tal%C3%A1lkoz%C3%B3ja-iszl%C3%A1m-orsz%C3%A1gok-diplomat%C3%A1ival

[10]    Hegedűs Tamás életpályája önmagában is igen tanulságos. Most elég legyen csak annyi, hogy a politikai pályáját az SZDSZ-ben kezdő fiatalember sokáig tagja volt a Hit Gyülekezetének, amely közismerten Izrael-barát.  http://piroslapok.blog.hu/2010/01/28/rogos_lehet_az_ut_az_szdsz_tol_a_jobbikig

[11]    Hegedűs Tamás: Harmadik világháború fenyeget?, http://jobbik.hu/rovatok/orsz%C3%A1gos_h%C3%ADrek/heged%C5%B1s_tam%C3%A1s_harmadik_vil%C3%A1gh%C3%A1bor%C3%BA_fenyeget

[12]    2012. szeptember: székesfehérvári jobbikosok látogatása az iráni nagykövetségen, http://www.jobbikfehervar.hu/index.php/33-legfrissebb-hirek/375-2012-szeptember-szekesfehervari-jobbikosok-latogatasa-az-irani-nagykovetsegen

[13]    Fekete bárány… 247. o.

[14]    Rózsa Flores szufi volt, http://busralilmuhminin.blogspot.hu/2011/01/rozsa-flores-szufi-volt-interju-magyar.html

Címkék:Irán, Jobbik, palesztin, Vona Gábnor

[popup][/popup]