Siker: elfogadta az antiszemitizmus teljes definícióját a brit Munkáspárt

Írta: hirtv.hu/Szombat - Rovat: Politika

Az International Holocaust Remembrance Alliance’s (IHRA, Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség) nevű szervezet által megfogalmazott definíció olyan kitételeket is tartalmaz, amelyek Izrael egyoldalú bírálatát (pl. a náci Németországhoz való hasonítást) is antiszemitizmusnak tekintik. Ezeket eddig a Munkáspárt nem fogadta el.

Az IHRA ellen tüntetők a Munkáspárt székházánál

A brit Munkáspárt országos elnökség ülését éppen azért hívták össze, hogy eldöntsék, elfogadják-e az antiszemitizmus nemzetközi definícióját, és ahhoz tartják-e a jövőben magukat.

A rendkívüli ülésé azért vált sürgőssé, mert a brit rendőrség nyomozást indított ellenük, miután az LBC rádió birtokába került a párt belső vizsgálati anyaga, amely 45 esetet rögzített párttagok antiszemita tevékenységéről, és ebből 17 ügy a brit jog szerint bűncselekménynek minősül.

A definíció elfogadásáról óriási vita alakult ki a baloldali pártban. A vezetőség egy része annak elfogadását támogatja, hogy a Labour visszaállítsa jó kapcsolatát a zsidó közösséggel, más részük viszont úgy véli: annak elfogadásával a párt elvesztené jogát Izrael állam bírálatához. A nemzetközi definíció alapján ugyanis az is antiszemitának minősül, aki azzal gyanúsít egy zsidót, hogy lojálisabb Izraelhez, mint saját állampolgársága szerinti hazájához, vagy aki Izrael palesztin-politikáját a nácikéhoz hasonlítja.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke

Az országos elnökség végül többségi határozattal elfogadta az IHRA definícióját, amit a brit zsidók szervezetei már régóta követelnek. Ugyanakkor nyitottak egy kiskaput is: eszerint az IHRA definíciója nem korlátozhatja a szólásszabadságot Izrael bírálata és a palesztin kérdés ügyében.

Címkék:brit Munkáspárt, Corbyn

[popup][/popup]