„Semmi bajunk a zsidókkal, csak Izraelt kell elpusztítani”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Teheránból küldött folyamatos fenyegetések között szerepel, hogy a zsidó államból „semmi se maradjon”, Tel Aviv és Haifa tűnjön el, a „rendszer szűnjön meg”, a “Netanjahu féle gonosztevőktől” meg kell szabadulni.

Ali Hamenei (Fotó: AP)

Előző pénteken a 33. Nemzetközi Iszlám Egység Konferencián elmondott beszédében Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője kijelentette, hogy Izrael eltörlése a térképről „nem a zsidó lakosság tömeges lemészárlását jelenti, hanem az Izrael által bevezetett rezsim felszámolását… Palesztina népeinek, moszlimoknak, keresztényeknek és zsidóknak maguknak kell határozni sorsukról, megszabadulva olyan gonosztevőktől, mint Netanjahu… Ha az iszlám világ egységes volna, nem lenne tragédia Palesztinában… Nem vagyunk antiszemiták, a zsidók teljes biztonságban élnek országunkban. Nem sokkal az 1979-es forradalom győzelmét követően köztársaságunk a teheráni cionista központot átadta a palesztinoknak. Segítettünk nekik, és továbbra is azt tesszük. Az összes moszlimnak azt kellene tennie.”

Irán állandóan Izrael megsemmisítésével fenyegetőzik, és a zsidó államban erős ellenfelet lát, amely az USÁ-val és a Közel-Kelet szunnita államaival együtt igyekszik véget vetni Teherán nukleáris törekvéseinek.

Hámenei állításaival ellentétben állnak más iráni vezetők kijelentései. Szeptemberben Abbas Nilforoushan, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) elitalakulat helyettes parancsnoka mondta: „Izrael nincs abban a helyzetben, hogy Iránt fenyegesse. Mind a négy oldalról bekerítettük.” Az IRGC parancsnoka ugyanakkor azt nyilatkozta: Izrael elpusztítása „elérhető cél”. A múlt évben Ahmad Hatami ajatollah a Hezbollah elleni háborút valószínűsítő izraeli kommentárokra válaszolva mondta: „Ha Tel Avivot és Haifát porig rombolva akarják látni, próbálják csak meg.”

A szaúd arábiai olajfinomítók elleni szeptemberi, drónokkal és rakétákkal végrehajtott támadás óta a helyzet tovább éleződött. A jemeni hutik magukra vállalták a csapást, az amerikaiak szerint viszont Irán állt az akció mögött.

Egy éve Trump amerikai elnök kivonult a 2015-ben Obama által megkötött atomalkuból; a lépést Netanjahu üdvözölte, és sürgette, hogy az USA fokozza az Iránra gyakorolt nyomást. Ez rendkívül agresszív reakciókat váltott ki az iráni vezetés részéről.

A Times of Israel cikke nyomán: Bassa László

 

Címkék:Hamenei ajatollah, Irán, Izrael eltörlése

[popup][/popup]