Sebastian Kurz: a leendő osztrák kormánykoalíció nem fogja tűrni az antiszemitizmust

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 A bevándorlás-ellenes Szabadságpárttal folytat koalíciós tárgyalásokat, ám az antiszemitizmussal szembeni határozott fellépést tartja a koalíció feltételének a reménybeli osztrák kancellár.

A 31 éves Sebastian Kurz, az ausztriai választásokon győztes Néppárt vezetője a jobboldali Israel Hayom újságnak nyilatkozta: „Az antiszemitizmus elleni küzdelem és a zéró tolerancián alapuló politikánk rendkívül fontos számomra. Ezt bármely vezetésem alatt formálódó koalíció előfeltételének tekintem.” Az izraeli újság Benjamin Netanjahu feltétlen támogatójaként ismert.

Kurz konzervatív Néppártja (ÖVP) a szavazatok 31,5 százalékát szerezte meg a vasárnapi választásokon. A legvalószínűbb koalíciós partnernek a Szabadságpártot (FPÖ) tartják, amely a harmadik helyre futott be 26%-kal. A média a két párt között a háttérben folyó intenzív tárgyalásokról tudósít; a FPÖ fontos minisztériumi pozíciókra tart igényt.

A Szabadságpárt legutóbb a 2000. évi választásokat követően vett részt az ország kormányzásában. Miután akkori vezetője, Jörg Haider elismeréssel szólt Hitler „jól szervezett” foglalkozáspolitikájáról, és dicsérte az SS veteránjait, Izrael felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Ausztriával, és azok csak 2003-ban Ariel Saron miniszterelnöksége idején normalizálódtak.

Heinz Christian Strache

Heinz-Christian Strache, aki 2005 óta tölti be a FPÖ elnöki posztját, sokat tett a párt imázsának javítása és a zsidó állammal fennálló kapcsolatok javítása érdekében. A 48 éves Strache többször járt Izraelben, utoljára 2016 áprilisában, amikor a Netanjahu kabinet több tagjával találkozott, és a Jad Vasemben megkoszorúzta a holokauszt emlékművet. Az izraeli külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a látogatás „szigorúan magánjellegű” volt, és hivatalos tárgyalásokra nem került sor.

A mostani választásokat megelőzően Strache levele intézett Netanjahuhoz, amiben hangsúlyozta, hogy

Izraelnek „joga van építkezni bárhol Izrael földjén, ahol arra szükség van”,

és állást foglalt az osztrák nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő költözése mellett. Amikor utóbbiról Kurzot kérdezték, válasza az volt: „az idő nem alkalmas arra, hogy egy ilyen érzékeny kérdésről szót ejtsünk.”

A Szabadságpártot egykori nácik alapították 1950-ben. A kampány során elhangzott, hogy politikusaik részéről mindmáig elhangzanak antiszemita és rasszista kijelentések. Az ausztriai zsidó hitközség (IKG) arra figyelmeztette Kurzot, hogy az FPÖ-vel kötendő koalíció esetén „antiszemita, fajgyűlölő és euroszkeptikus” hatások érvényesülhetnek  a kormányzásban. „A Szabadságpárt visszafogott volt a kampány idején. De egy dolog az, amit mondanak, és egy másik, amit cselekszenek” – hangzott el Oskar Deutschtól, az IKG vezetőjétől.

Netanjahu telefonon gratulált Kurznak választási győzelméhez, és reményét fejezte ki, hogy a kancellárjelölt folytatja harcát az antiszemitizmus ellen. Egy magát megnevezni nem kívánó izraeli hivatalos személy szerint „korai lenne állást foglalni a koalíció megalakulása előtt”.

 

A Times of Israel cikke nyomán: Bassa László

Címkék:FPÖ, Kurz, ÖVP, Strache

[popup][/popup]