Ros Hasana előtt: Emmanuel Macron egy párizsi zsinagógában

Írta: .globoport.hu/Szombat - Rovat: Politika

Európa legnagyobb zsidó közössége az újévre készülődik: Macron elnököt látták vendégül a Place de La Victoire-on a francia fővárosban. Emmanuel Macron az első hivatalban lévő francia köztársasági elnök, aki a Ros Hasana alkalmából ellátogat egy zsinagógába, ahol a zsidó közösség vezetői találkoznak.

Joel Mergui (jobbra) a Consistoire elnöke üdvözli Emmanuel Macron köztársasági elnököt a párizsi nagyzsinagóga előtt szeptember 4-én / AFP PHOTO / POOL / YOAN VALAT

Külön érdekesség, hogy az állam és egyház szétválasztásán éberen őrködő Francia Köztársaság elnöke egy zsinagógába látogatott és nem a közösség világi szervezetének (CRIF) vezetivel találkozott.

Az 1500 résztvevő tapssal köszöntötte a köztársasági elnököt, éppúgy, mint Nicolas Sarkozy-t. A korábbi köztársasági elnök részben magyar, részben pedig görög-zsidó származású, de amíg hivatalban volt, nem látogatott el a Ros Hasana alkalmából egy zsinagógába. Ennek ellenére őt is megtapsolták a zsidó közösség vezetői, akik nem rejtegették aggodalmukat az iszlamista veszély miatt.

Franciaországban nemcsak Európa legnagyobb zsidó közösség él, de itt van a legtöbb muzulmán is. A két közösség együttélése távolról sem problémamentes. Erre emlékeztetett Franciaország főrabbija is. Haim Korsia elmondta: sok az antiszemita megnyilvánulás. Nemrég Párizs kellős közepén, a III. Sándor hídon bántalmaztak egy zsidót muzulmán fiatalok. Ön olyan, mint a Siratófal Jeruzsálemben – fordult Macron elnökhöz a főrabbi. Elmondhatjuk a panaszainkat és tudjuk, hogy azok meghallgatásra lelnek, még akkor is, ha Ön nem válaszol!

A főrabbi és más zsidó vezetők aggodalmukat fejezték ki, mert növekszik a kivándorlás Izraelbe. A fő ok a bizonytalanság érzése az iszlamista veszély miatt.

Régen Franciaországba vándorolt be a legtöbb zsidó. Ma viszont éppen Franciaországból vándorol ki a legtöbb zsidó – vázolta az állapotokat Mergui.

A nagy párizsi terrorakciók után Benjamin Netanjahu miniszterelnök a francia fővárosban termett, és felszólította hitsorsosait: emigráljanak Izraelbe, mert ott biztonságban élhetnek! Franciaország akkori köztársasági elnöke sietett megnyugtatni a zsidó közösséget: a francia állam megvédi őket. Ma is rendőri védelem alatt állnak a zsinagógák és a zsidó közösség más fontos intézményei Franciaországban.

Címkék:Macron, Párizs, zsinagóga

[popup][/popup]