Roger Waters – orosz fölkérésre – fölszólalt az ENSZ-ben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Pink Floyd egykori frontemberét a világszervezetbe delegált orosz küldöttség hívta meg némi prókátorságra.

Roger Waters (Forrás: screenshot)

A szónok – aki saját meghatározása szerint a világ „hangtalan többsége” nevében beszélt – köztudottan az Izrael ellenes “Bojkott, Tőkekivonás és Szankciók” (BDS) mozgalom szószólója. Jó szokásához híven, most is vegyítette a témákat: elítélte a nemzetközi fegyverkezést, megemlékezett a gazdag és fejlődő országokban élő hajléktalanokról és szegényekről egyaránt, miközben idézte édesanyja jótanácsait gyermekkorából.

Az énekes fölszólalásáról a világ először Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ képviselő helyettesének Twitter bejegyzéséból értesülhetett. Ő kedd éjszaka közölte a hírt, miszerint „a Biztonsági Tanács vitáján meghívásunkra holnap a híres brit zenész és rock-zenész (sic) Roger Waters fog fölszólalni, témája az lesz: melyek az ukrajnai válság megoldásának eshetőségei a Nyugat fokozódó fegyverszállításai közepette.”

Waters a bírálatok kereszttüzében áll, mert Vlagyimir Putyin elnököt támogatja és múlt nyáron azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a moszkvai rezsimet azzal provokálta a nyugat, hogy támogatta Ukrajnát. Bident „hatalmas bűn” elkövetésével vádolta: „ő szította a tüzet Ukrajnában.”

Szerdai beszédében Waters megismételte korábbi állítását, miszerint Ukrajna részben maga felelős az orosz invázióért; miközben az orosz akció jogtalan volt, azt a kijevi kormány provokálta ki. Azt mondta, a provokációt ő is mindig elítéli.

Waters ez alkalommal nem szólított föl Izrael bojkottjára, ám hangsúlyozta, hogy „az egyetemes emberi jogok” a palesztinok és ukránok oldalán vannak. „Azonnali tűzszünetre” szólított föl Ukrajnában, mondván a „hangtalan többség” őt támogatja az egész világon és „John Lennon is ezt üzeni a sírból.” Arra a lehetőségre utalva, hogy az ENSZ a „fogatlanok gyülekezete”, nem pedig hatalmi központ, mégis fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a „hangtalan többség nevében kinyithatja a nagy száját, és mégse harapják le a fejét”.

Waters megjelenése az ENSZ-ben a nyugati országok képviselőiből szarkasztikus elutasítást váltott ki. Egyikük megjegyzete: „Ennyire komoly az orosz diplomácia? Vajon ki jöhet legközelebb? Mr. Bean?”

A 15 tagú BT tucatnyi alkalommal ülésezett a háború 2022. februári kitörése óta, azonban képtelen bármilyen határozatot hozni, hiszen az állandó tagok között Oroszország éppúgy ott van, mint az USA, Kína, Anglia és Franciaország, és mindegyikük vétójoggal rendelkezik.

Waters szereplését   éles kritikával illette  David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa, és felesége, az író és költő Polly Samson. Ők – válaszul Waters egy német hírcsatornának adott interjújára, amiben Izraelt genocídiummal vádolta – ezt írták: „Roger Waters, sajnos te egy velejéig rohadt antiszemita vagy. És egy Putyin apologéta, hazug, tolvaj, álszent, adókerülő, nőgyűlölő, betegesen irigy, megalomániás. Elegünk van a hülyeségeidből.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:ENSZ, Izrael-ellenesség, Pink Floyd, Roger Waters

[popup][/popup]