Reformrabbi a Kneszetben: vallási téren a legtöbb izraeli liberális

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

A munkapárti Gilad Kariv szerint a liberálisok kisebbségben vannak az izraeli zsidóságon belül, de többségi egyetértés mutatkozik a polgári házasság, a szombati tömegközlekedés és a siratófalnál imádkozó nők kérdésében.

Kariv szerint ideje megtörni a harédiek monopóliumát a mindennapi élet számos területén. A konzervatív vonal az államalapítás körül nyert teret, Ben-Gurion és az ultraortodox rabbik közötti megállapodással.

„Az egyetlen közös pont a bal- ill. jobboldal között a vallás és az állam viszonya” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek parlamenti hivatalában.

„A legtöbb izraeli a polgári házasság és a szombati közösségi közlekedés bevezetésének híve, és pártolja a vegyes imatér kialakítását a siratófalnál.”

Az izraeli zsidók házasság, ill. válás esetén csak ortodox rabbikra hagyatkozhatnak, sabatkor leáll a tömegközlekedés, és a közintézményekben – így a hadseregben és az iskolákban – kóser az étrend.

A 48 éves Kariv, aki munkapárti listán került be a Kneszetbe a márciusi választásokon, liberális nézeteket vall.

Az USÁ-ban, ahol Izrael után a legtöbb zsidó él, a judaizmus liberális vagy konzervatív irányzatát követi a legtöbb hívő; mindkettő a nemek közötti egyenlőséget hirdeti.

„A nem vallásosok Izraelben közelebb állnak hozzánk, liberálisokhoz, mint az ortodoxokhoz” – állítja Kariv.

2016-ban a progresszív mozgalmak azért küzdöttek, hogy jelöljenek ki a siratófalnál egy olyan szektort, ahol férfiak és nők együtt imádkozhatnak, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök – az ultraortodox koalíciós partnerek nyomására – félretette a tervet.

Most a terv ismét napirendre került – a harédiek legnagyobb fölháborodására.

„Az elmozdulás a vallásos pluralizmus irányába, megfelel a jelenleg kormányzó széleskörű és sokszínű koalíció elképzeléseinek” – nyilatkozta Kariv.

 

[popup][/popup]