Portugália: tüntetés a magas lakbérek és a cionisták ellen

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A tüntetők arra bíztatták a helybélieket, hogy “ne béreljenek házat cionista gyilkosoktól”.

Porto városában múlt szombaton a lakásárak emelkedése ellen tüntetők antiszemita feliratokat emeltek a magasba, amelyek zsidókat és cionistákat okolták a gazdasági válságért – közölte a portói zsidó közösség.

Az antiszemita jelszavak közt szerepelt a “világ megtisztítása a zsidóktól”.

Más tüntetők arra bíztatták az embereket, hogy “ne béreljenek házat cionista gyilkosoktól”, “Otthont akarunk, ahol élhetünk, és Palesztina felszabadítását”, és “Nem Haifát és nem Boavistát, nemet a cionista fővárosra!”.

Boavista az a portói városrész, ahol a zsidó közössé többsége él – ott van a zsinagóga is.

“Órákon át szervezett tüntetés keretében vonulni Porto utcáin, ahol az ország legnagyobb zsidó közössége él, antiszemita feliratokat hordozva, amelyek félreérthetetlenül erőszakra szólítanak fel – ez nem magánügy, hanem diszkrimináció, erőszakra és gyűlöletre való felbujtás, olyan cselekmények, amelyek ellen a rendőrségnek azonnal fel kell lépnie” – nyilatkozta Gabriel Senderowicz, a Portói Zsidó Közösség elnöke a portugál médiának.

“Az egyik tábla Haifa városát hasonlította Boavista városrészhez, ahol a közösség zsinagógája található. Egy másik tábla zsidó háztulajdonosokra utalt, ami valódi támadást jelent a város zsidó és izraeli lakosai ellen. Egy 10 milliós országban, ahol mindössze 5000 zsidó él, akiknek többsége az elmúlt évtizedben érkezett az országba, a zsidó kisebbséget ismét azzal vádolják, hogy megsérti a portugálok alapvető jogait, például a megfizethető lakhatáshoz való jogot” – tette hozzá Senderowicz.

A tüntetést elítélte Izrael portugáliai nagykövete, Dor Shapira is, aki azt mondta, hogy “támogatja a szólásszabadságot, de ezeket a tüntetéseket kihasználják az antiszemita, rasszista és gyűlöletkeltő eszmék terjesztésére. Ez vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni a szólásszabadság keretein belül”.

Az International Living honlap szerint Portugália a legolcsóbb ország Nyugat-Európában.

 

Antiszemitizmus sújtja Portót

Mindössze 3 nappal a Hamász október 7-i terrortámadása után, amely több mint 1200 ember életét követelte, a portói zsidó közösség zsinagógáját palesztinbarát üzenetekkel firkálták össze.

“A zsinagógánk megrongálása azt mutatja, hogy vannak olyanok a városban, akik azt követelik, hogy “tisztítsák meg a világot a zsidóktól és Izrael Államtól a folyó és a tenger között, holott fogalmuk sincs, hol van a tenger és hol a folyó, és mi van közöttük”. “Ha a portugál zsidók elleni uszítás így folytatódik, akkor lesznek olyanok, akik elfogadják ezeket az eszméket, és vak gyűlöletből ártatlan embereket lőhetnek le az utcán” – jelentette ki Senderowicz.

Porto város zsidó lakosságának nagy része az elmúlt tíz évben érkezett az országba.

A tüntetés után az Esquerda.net című baloldali lap cikket közölt “Az izraeli tőke növeli az ingatlanpiaci nyomást Portóban” címmel. A cikk negatív színben tünteti fel a Portóban élő zsidó és izraeli lakosokat, és részletezi azoknak a portói ingatlanügyekben dolgozó izraeli vállalkozóknak a nevét, akik a 2015-ben elfogadott “spanyol törvény” részeként portugál állampolgárságot kaptak. A törvény a közelmúltig lehetővé tette a spanyol vagy portugál származású zsidók (köztük izraeli állampolgárok) számára, hogy portugál állampolgárságot kapjanak.

Jpost.com

[popup][/popup]