“Perverz torzítás”: A brazil elnök nácikhoz hasonlította Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Brazília jelentős zsidó szervezetei vasárnap elítélték Luiz Inácio Lula da Silva elnököt, amiért népirtással vádolta Izraelt, és a náci Németországéhoz hasonlította a Hamász elleni fellépését.

Luiz Inácio Lula da Silva

A brazíliai zsidó ernyőszervezet (CONIB) visszautasította és “a valóság perverz elferdítésének” nevezte Lula da Silva szavait. “A brazil kormány szélsőséges és kiegyensúlyozatlan álláspontot képvisel a tragikus konfliktussal kapcsolatban, feladva az ország külpolitikai hagyományát, amely a kiegyensúlyozottságra és a párbeszéd keresésére épül” – áll a közleményben.

Ricardo Berkiensztat, a FISESP, a Sao Paolo-i Zsidó Szövetség, a legnagyobb brazil zsidó közösség ügyvezető elnöke azt mondta: “Lula elnök minden egyes megjegyzésével, nyilatkozatával együtt egyre súlyosbítja az antiszemitizmust a közösségi médiában, ami által egyre több fenyegetés éri a helyi zsidó közösséget. És ez a helyzet tovább súlyosbodhat”.

André Lajst, az Izrael-párti Stand With Us Brazil lobby ügyvezető elnöke Lula megjegyzéseit a “holokauszt elbagatellizálásának” nevezte. X (korábban Twitter) profilján azt írta, hogy a brazil elnök kijelentései azt mutatják, hogy “egyáltalán nem ért a történelemhez, még kevésbé a nemzetközi kapcsolatokhoz”.

Lajst figyelmeztetett, hogy az ilyen magatartás miatt Brazília elveszíti a tiszteletet és a tekintélyét a diplomáciai világban, ráadásul zsidók millióit sérti meg. Lajst szerint Brazília “nemzetközi vicccé” válik.

Claudio Lottenberg, a CONIB elnöke a The Times of Israelnek elmondta, hogy szervezete “megpróbált konstruktív párbeszédet kialakítani a brazil kormány különböző tagjaival, hogy  képviseljenek kiegyensúlyozottabb álláspontot a konfliktusban”. Így december 18-án találkozót tartottak Mauro Vieira brazil külügyminiszterrel, “hogy kifejezzük aggodalmunkat”. A találkozón olyan kérdések is szóba kerültek, mint a zsidó közösség biztonsága, valamint az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd növekedése az országban.

Claudio-Lottenberg

A Vieirával tartott találkozón a zsidó vezetők megmutatták a miniszternek azokat az adatokat, amelyek azt tanúsítják, hogy a Hamász-támadások kezdete óta több mint 1000%-kal nőtt az antiszemita incidensek száma Brazíliában.

“A gyűlölködő kifejezések és veszélyes helyzetek, amelyekről a zsidó közösség azt hitte, hogy a sötét múltba tartoznak, a közösségi hálózatokon keresztül ismét burjánzanak” – olvasható a CONIB közleményében.

Izrael felháborodással reagált Lula megjegyzéseire, a miniszterelnök és a külügyminiszter “szégyenletesnek” nevezte azokat, és közölte, hogy az ország nagykövetét “szigorú megrovásra” fogják beidézni.

Dani Dayan, a Yad Vashem elnöke szerint a brazil elnök megjegyzései „tömény antiszemitizmusról tanúskodnak, és mindez nem más, mint “a gyűlölet és a tudatlanság visszataszító kombinációja”.

“Egy gyilkos terrorszervezet ellen harcoló ország önvédelmét a nácik holokauszt idején elkövetett tetteihez hasonlítani a legsúlyosabban elítélendő” – tette hozzá. “Szomorú, hogy a brazil elnök ilyen mélyre süllyed, és ilyen szélsőségesen elferdíti a Holokauszt történetét.”

A brazil elnököt válaszul “persona non grata”-vá nyilvánították Izraelben. Israel Katz külügyminiszter közölte a brazil nagykövettel, hogy mindaddig Lula da Silva-t mindaddig nem fogadják Izraelben, amíg kijelentéseit vissza nem vonja.

ToI

[popup][/popup]