Párizsban utcát neveznek el a meggyilkolt Sarah Halimiről

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Párizsban hamarosan felavatják a Sarah Halimi nevét viselő utcát, a történelmi zsidó negyedében – ezt tudatta Anne Hidalgo polgármester, a 64 éves zsidó asszony gyilkosának felmentését követő tiltakozások közepette.

Hidalgo vasárnap tette közzé a bejelentést, miután mintegy 20 ezer, nagyobbrészt zsidó tüntető tiltakozott az ellen, hogy Franciaország Semmítőszéke a 2017-ben elkövetett gyilkosság tettesét tárgyalásra alkalmatlannak nyilvánította.

„Tiszteletben kell tartanunk Sarah Halimi emlékét. És ezt meg is fogjuk tenni” – mondta Hidalgo nyilatkozatában. „Lesz egy Sarah Halimi utca. Ha másképp nem, így szolgáltatunk számára igazságot.”

Az utca a Marais negyedben található, amely a holokauszt előtt a párizsi zsidó élet szíve volt.

Halimi gyilkosa, egy 31 éves muszlim férfi, jelentős antiszemita múlttal a háta mögött, nem áll bíróság elé, mert a Semmitőszék véleménye szerint a gyilkosság előtt fogyasztott marihuána hatására beszámíthatatlanná vált. Azt nem vonták kétségbe, hogy a gyilkost részben zsidógyűlölete motiválta.

“Antiszemita nőgyilkos büntetlen marad” – tiltakozó felirat Párizsban (Forrás: Wikipedia)

2011-ben Párizs emlékkertet létesített Ilan Haliminek, egy másik francia zsidónak (nem Sarah-nak), akit 2006-ban egy bűnbanda a váltságdíj reményében elrabolt, megkínzott és meggyilkolt. Az indíték itt is a zsidógyűlölet volt, a tettesek lakásán dzsihádista irodalmat és a Hamász propagandát találták. A banda vezetője életfogytiglani börtönt kapott, és vele együtt több mint egy tucat embert börtönbe küldtek.

JTA

Címkék:Marais negyed, Párizs, Sarah Halimi

[popup][/popup]