Párizs: Izrael eltörlését hirdető palesztin „civil szervezeteket” tiltottak be

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia belügyminiszter a két csoportot erőszak és gyűlölet szításával és diszkriminációval vádolta.

Gerald Darmanin a Twitteren erősítette meg, hogy a “Collectif Palestine Vaincra” (Palesztina győzni fog közösség) és a Palesztina Akcióbizottság szervezeteket „a minisztertanács ma – a köztársasági elnök utasításával összhangban – föloszlatta”.

Mindkét csoport harcias anticionista, támogatja Izrael mint demokratikus állam megdöntését, és helyén egységes palesztin állam létrehozását.

A Palesztina Közösség honlapján szerepel, hogy a csoport „küzd Izrael állam, mint kolonialista és rasszista képződmény, a nyugati imperializmus helyőrsége ellen. Elítéljük, hogy Franciaország támogatja a cionista alakulatot.”

A közösség esküt tesz, hogy támogatja a „palesztin ellenállás minden lehetséges és jogos formáját, beleértve a fegyveres harcot.” A csoport erőteljesen támogatja a „Népi Front Palesztina Felszabadításáért” nevű, szélsőbal terrorista szervezetet.

A Palesztina Akcióbizottság kinyilvánította, hogy nincs kifogása az ellen, hogy Darmanin a csoportot anticionistaként ítélte el.

„Anticionisták vagyunk, és Palesztina fölszabadításáért harcolunk” – hangzik a csoport szerdai nyilatkozata, ami válasz Darmanin bejelentésére. „Palesztina földjét a palesztinoktól lopták el, és azt vissza kell adni a palesztinoknak. 1948 óta a cionisták minél nagyobb terület megszerzésére törekedtek a palesztinok kiutasításával, bebörtönzésével, mészárlásával.”

Darmanin két hete jelentette be, hogy fontolgatja a két szervezet feloszlatásának lehetőségét. A múlt évben hadat üzent a franciaországi radikális iszlamista csoportoknak azzal, hogy több mecsetet záratott be olyan körzetekben, amelyekről úgy látták, hogy radikalizálódnak.

Jean Castex francia miniszterelnök múlt hónapban a CRIF, a franciaországi zsidóság ernyőszervezetének éves díszebédjén elítélte azt, hogy az anticionisták Izrael Állam és a korábbi dél-afrikai apartheid rendszer között vonnak párhuzamot. A politikus a társadalom „általános mozgósítására” hívott föl az antiszemitizmus „ocsmány szörnyetege” ellenében.

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]