Palesztin újságírót fosztottak meg kitüntetésétől

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Évekkel ezelőtt írta: ‘Hitlerrel azonos nézeteket vallok a zsidók elpusztításáról.”

Shatha-Hammad

 

A The Thomson Reuters Foundation megfosztotta Shatha Hammad szabadúszó palesztin újságírót a korábban adományozott, Kurt Schork Prize for International Journalism elnevezésű díjtól, miután nyilvánosságra került 2014-ben írt Facebook üzenete, amiben Adolf Hitlert dicsőítette.

“Én és Hitler barátok vagyunk. Közös az ideológiánk, főleg ami a zsidók kiirtását illeti” – posztolta a facebookon még 2014-ben.

Ugyanabban az évben Hammad tudósításaiban a terroristákat, akik öt izraelit öltek meg, „mártíroknak” nevezte.

Az üzeneteket föltáró HonestReporting médiafigyelő jelentése szerint tucatnyi hasonló tartalmú posztot tett közzé.

Jacki Alexander, a csoport ügyvezetője nyilatkozta: „Legyen világos: nem arról van szó, hogy megtagadunk egy kitüntetést egy palesztin újságírótól. A bűntetteikkel kérkedő antiszemitákat marginalizálni kell a társadalomban, nem pedig elismerésben részesíteni őket. Az antiszemitizmus egyre terjed a világban, és a Shatha Hammad által használt stílus szítja a zsidók elleni erőszakot.”

Az alapítvány nyilatkozatban indokolta döntését: “A Thomson Reuters Foundation és a Kurt Schork Memorial Fund elítéli a gyűlöletbeszéd bármilyen megnyilvánulását.”

„Ezért választottuk ezt a szokatlan lépést, hogy megőrizzük a Kurt Schork-díj értékét, amelyet azért hoztunk létre, hogy elismerjük és díjazzuk az olyan bátor és kiváló tényföltáró riporterek munkáját, akik életüket napról napra kockára téve tudósítanak a konfliktusokról, korrupcióról és igazságtalanságokról.”

A Nyugati-parton élő Hammad a Middle East Eye (MEE) szabadúszó munkatársa. A londoni hírcsatorna közel-keleti és észak-afrikai eseményekről tudósít. Hammad cikkei főleg az izraeli-palesztin konfliktussal foglalkoznak és a MEE “Megszállás” weboldalán jelennek meg.

A palesztin újságírót a One World Media Awards keretében díjazták 2020. júniusában, a fiatal szerzőknek ítélt New Voice Award kategóriában, mint aki „az év során jelentőset alkotott a nemzetközi újságírás terén”.

A Kurt Schork Awards in International Journalism névadója az amerikai újságíró, aki a Reuters riportereként Sierra Leonéban vesztette életét 2000-ben.

Ynetnews – Bassa László

 

Címkék:palesztin újságírás

[popup][/popup]