Palesztin újságírók az ENSZ segítségét kérik – a Palesztin Hatóság ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Nizar Banat palesztin polgárjogi aktivista halála – a Palesztin Hatóság börtönében – tömeges fölháborodást váltott ki.

Forrás: i24 screenshot

 Mintegy 50 palesztin újságíró vonult föl hétfőn Ramallahban a sajtószabadság nevében, azt követelve, hogy az ENSZ védje meg őket a Palesztin Hatóság (PH) ellen. Nizar Banat polgárjogi aktivista őrizetben halt meg, ez váltotta ki a zavargásokat, amelyek több ízben összecsapásokhoz vezettek a rendőrség és a tüntetők között. A rendőrök állítólag újságírókat is inzultáltak.

Az újságírók tudósításhoz való jogát többször is megsértették; ezért utóbbiak levelet intéztek az ENSZ-hez, amiben „szükséges és azonnali lépéseket” követeltek a helyi újságírók védelmében. Ezt Naila Khalil, az Al-Arabi Al-Jdid riportere mondta.

A ramallahi ENSZ központ előtt Mohammed Gharafi, az Ultra Palestine hírcsatorna munkatársa arra panaszkodott: a palesztin biztonsági erők megfenyegették, hogy elveszik a telefonját, ha nem hagyja abba a filmezést.

Gharafi korábbi videóján civilruhás, feltehetően biztonsági emberek támadtak női újságírókra. Ezzel kapcsolatban a palesztin újságírók szövetsége a rendőrfőnök elbocsátását követelte. Mohammed Shtayyeh, a PH miniszterelnöke „a sajtószabadság tiszteletben tartására” szólított föl hétfőn.

Nizar Banat

Nizar Banat aktivista, aki csütörtökön vesztette életét, az általa készített és a közösségi médián posztolt videókról vált ismertté. Kommentjeiben Mahmúd Abbászt korrupcióval vádolta.

Családja szerint Banatot a palesztin biztonsági erők gyilkolták meg. Shtayyeh hétfőn bejelentette, hogy Banat halála körülményeinek kiderítésére vizsgálat kezdődik, ami „professzionális és transzparens” lesz, és a felelősök „az illetékes hatóságok elé kerülnek”.

i24 – Bassa László

Címkék:Nizrar Banat, Palesztin Hatóság

[popup][/popup]