Palesztin Autonómia – Hová lett 2 milliárd euró?

Írta: jég - Rovat: Politika

Korrupció és felelőtlen gazdálkodás következtében ennyi pénz ment veszendőbe 2008 és 2012 között.

Palestinian President Abbas attends a Christmas midnight mass in Bethlehem

Mahmud Abbasz (Fotó: REUTERS/Majdi Mohammed)

Mindezt a brit Sunday Times írta meg, miután birtokába jutott egy hivatalosan még nem publikált dokumentum, melyet az EU egyik hivatalos szerve, az Európai Könyvvizsgálók Bírósága (European Court of Auditors – ECA) állított össze. A dokumentum szerzői kijelentik, hogy az európai donoroknak nem sok beleszólásuk volt abba, mire költi a Palesztin Hatóság a jelzett időszakban adományozott 1.95 milliárd eurót, viszont azt látja, hogy az elszámolás terén „jelentős hiányosságok” mutatkoznak.

Az EU könyvvizsgálói, akik felkeresték Jeruzsálemet, Gázát és a Nyugati Partot, arról számoltak be, hogy nem is áll módjukban kifogást emelni a korrupció és a pénz nem rendeltetés-szerű felhasználása ellen. Hivatalosan az ECA szóvivője viszont azt mondta: a beszámoló még nem készült el és az év végére várható.

A berlini székhelyű Transparency International, egy korrupció-ellenes civil szervezet (NGO) súlyosan elmarasztalta a palesztin közállapotokat. A Palesztin parlament mandátuma 2007-ben lejárt, választásokat azóta nem tartottak, így a végrehajtó hatalom fölött nincs semmiféle kontroll, ellenőrizetlenül költik a közpénzeket. A nepotizmus az állami és a magánszférában is mindennapos.

Egy 2012-es palesztin közvélemény-kutatás eredményei szerint a kérdezettek 71 százaléka tartja korruptnak a Mahmud Abbasz vezette Palesztin Hatóság intézményeit. A kérdezettek 57 százaléka mondta ugyanezt a Gázai övezetet uraló Hamasz intézményeiről.

Hasonló eredményre jutottak az amerikai kongresszus külügyi bizottságának egy 2012 júliusi meghallgatásán, ahol a palesztin vezetést „krónikus kleptokráciával” vádolták és ebben személyesen felelőssé tették Mahmud Abbaszt és családját.

(A Times of Israel nyomán.)

Címkék:korrupció, Mahmud Abbasz, Palesztin Hatóság

[popup][/popup]