Oroszország: 48 százalék nem tudja, mi az a Holokauszt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

11 orosz város lakosait kérdezték meg: a válaszadók 48%-a nem tudott választ adni a kérdésre: „Mi a holokauszt?”

Az áldozatok emlékműve Zmijevszkaja Balka településen (Fotó: wikipedia)

Ugyanakkor 72%-uk egyetértett az állítással: „A Holokauszt irányában megnyilvánuló figyelem a zsidók érdekeit szolgálja.”

Az egykori hivatalos szovjet antiszemitizmus már a múlté, a zsidó közösségek szabadon fejlődhetnek, a zsidók elleni bűncselekmények száma jelentősen csökkent, ugyanakkor a Holokausztról szóló antiszemita elméletek erősen tartják magukat Oroszországban. Általános a vélekedés, hogy a zsidók teremtették meg „a Holokauszt kultuszát” és eltorzítják a tényeket. Elterjedt hiedelem, hogy “a zsidó vezetők azért semmisítették meg az európai zsidóságot, hogy Izrael Állam létrejöhessen”. Meg hogy a zsidók, a pénzbeli kárpótlás mellett, úgymond, felmentést kaptak minden múltbeli és jövőbeni bűneik alól, kezdve Jézus keresztre feszítésétől a zsidó bankárok által kirobbantott világháborúkig.

A fiatal posztszovjet államok a történelmi emlékezet kisajátításának és újratervezésének bonyolult folyamatában élnek, amely a nácikkal szövetséges nemzeti aktivisták tisztára mosdatásával párosul; ezek pedig nyíltan hirdették antiszemita nézeteiket.

Aaron Weiss, a Yad Vashem Studies főszerkesztőjének becslése szerint az ukrán nacionalisták csupán Nyugat-Ukrajnában 28.000 zsidót öltek meg. Manapság számos ilyen gyilkos a nemzeti ellenálló hős státuszát élvezi. Az ukrán jog továbbá tiltja, hogy az ilyen nemzeti hősökről tiszteletlenül beszéljenek, ide értve részvételük említését zsidók elleni atrocitásokban.

Az ilyen hősöknek emlékműveket állítanak. A “Galicia” SS egység Hauptsturmführeréről, Dmitrij Palijevről emlékeztek meg így Kalus városában. Más, „az összecsapásokban életüket vesztett” személyek olyan történelmi személyiségek listájára kerültek, akikről évente állami szinten emlékeznek meg.

A Holokauszt áldozatainak alábecslésére és a náci kollaboránsok hőssé avatására Oroszországban is történnek kísérletek. Egyes vizsgálatok szerint az oroszok – a zsidókkal szemben – magukat tartják a nácik első számú áldozatának.

Jellemző példa a Zmijevszkaja Balka, a legnagyobb tömeggyilkosság helyszíne orosz földön. Itt 27.000-en, főként zsidók estek a nácik áldozatául. Az orosz hatóságok mindent megtettek azért, hogy az itt emelt emlékműről száműzzék a zsidóságot. Csupán több éves tiltakozás után került föl egy olyan emléktábla, amely más nemzetiségek mellett a zsidókat is megemlíti.

A kutatások rámutatnak arra, hogy kapcsolat van a Holokauszt tudása és a társadalom tolerancia szintje között. Az erősödő antiszemitizmus körülményei között igen fontos az olyan jogalkotás, amely a Soát beemeli az oktatási programokba és megfelelően vizsgálja ki az antiszemita cselekményeket.

A Jerusalem Post cikkét Bassa László fordította

Címkék:antiszemitizmus, holokauszt, Oroszország

[popup][/popup]