Orbán Viktorral is találkozott David Lau, izraeli askenázi főrabbi

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta David Laut, Izrael askenázi főrabbiját, akivel a zsidó közösségek támogatásáról, Magyarország és Izrael kapcsolatáról valamint az orosz-ukrán háborúról is tárgyalt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

David Lau izraeli askenázi főrabbi és Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI / Fischer Zoltán)

A megbeszélésen, amelyen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is, David Lau köszönetet mondott a magyar kormánynak azért a támogatásért, amelyet Magyarország és a világ zsidó közösségeinek megerősítéséhez nyújt.

Kiemelte azt a segítséget, hogy Magyarország menedéket és ellátást nyújt az Ukrajnából elmenekült zsidóknak.

Orbán Viktor és David Lau örömmel nyugtázta Izrael Állam és Magyarország szoros, stratégiai szövetségét.

A tárgyaláson az orosz-ukrán háború kapcsán az azonnali tűzszünet és a béke megteremtésének fontosságát hangsúlyozták – mondta Havasi Bertalan. (MTI)

*

David Lau főrabbi a Chabad-EMIH debreceni rabbi- és étterem avatására érkezett Magyarországra, és korábban Semjén Zsolt miniszterelnök helyettessel is találkozott.

A képen balra Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, mellette David Lau főrabbi, a rabbivá avatott Faigen Sámuel, Oberlander Baruch rabbi és Köves Slomó, EMIH vezető rabbi

Faigen Sámuelt avatták rabbivá Debrecenben, aki már több év óta él a városban.

A Chabad-EMIH mozgalom Izraelben született rabbiját, aki később az USÁ-ban, majd Budapesten is tanult, szerdán, a Pásti utcai Zsinagógában iktatták be a helyi zsidó hitközség élére.

Lau főrabbi az avatáson így fogalmazott a zsido.com, a Chabad-EMIH lapjának beszámolója szerint:

„Az Izraeli Rabbinátus nevében is mondhatom, hogy a magyar zsidó közösség reneszánsza példa nélküli. Az elmúlt 10 évben négyszer voltam Magyarországon és minden alkalommal látom, hogy egyre több zsinagóga nyílik, és egyre többen járnak az iskolákba, imaházakba.”

“Szerinte mindez az EMIH-nek köszönhető és annak, ahogyan törekvéseiket a magyar kormány támogatja.

Ezt erősítette meg beszédében Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki szerint a kormány minden támogatást megad, de ahhoz, hogy ilyen élő és aktív közösség legyen, mint Debrecenben, olyan vezetőkre van szükség, mint a most beiktatott Faigen rabbi és felesége” – foglalta össze a főrabbi és az államtitkár mondandóját a Chabad-EMIH lapja.

Az avatást követően hivatalosan is megnyitották a hitéleti és kulturális programoknak is helyet adó „Zsidó-házat” a Piac utca 5-7. szám alatt.

[popup][/popup]