Nyugati támogatás a palesztin terroristáknak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Zsidókat ölni kifizetődő vállalkozás lett mostanra. Az izraeliek elleni palesztin terrortámadások szervezői nyugodtak lehetnek: amíg büntetésüket töltik a zsidó állam börtöneiben, családjuk anyagi biztonsága – és a sajátjuké – garantált.

Mahmud Abbasz a szószéken (Képünk illusztráció)

A mechanizmus a következő:

A Nyugat anyagi támogatását élvező Palesztin Hatóság (PH) különféle intézményei havi járadékot és egyéb pénzbeli juttatásokat biztosítanak a bebörtönzött palesztin terroristák és családjaik számára. Szabadulásuk után segélyezésük tovább folytatódik, és jó az esélyük arra, hogy álláshoz jutnak a közszférában. Esélyük jóval nagyobb, mint a diplomásoké, hiszen zsidók ellen intézett támadások hősei ők, akiknek kiemelt állás és fizetés jár.

A hősként ünnepelt palesztin foglyok többsége számos áldozatot követelő öngyilkos merényletek vagy más terrorista akciók szervezéséért került rács mögé. Hasonló bűncselekményekért az USA-ban életfogytiglani börtön vagy villamosszék jár. Más a helyzet ott, ahol Mahmud Abbasz egy személyben tölti be a PA és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnöki tisztét. ĺgy teljesen mindegy, hogy a kettő közül melyik folyósítja az anyagi támogatást. Az oslói egyezményt annak idején Izrael kötötte meg a PFSZ-szel, ennek értelmében jött létre a Palesztin Hatóság. A nép és ideológia ugyanaz maradt.

Nyilvánvaló, hogy az így kifizetett amerikai és európai pénz a terrorizmus ösztönzéséül szolgál. A palesztin, aki zsidó(k) meggyilkolásáért vagy megsebesítéséért ül börtönben, nyugodt lehet: jövője biztosítva, felesége és családja pedig semmiben sem szenved hiányt. Az erőszak kifizetődőbb, mint a békés rendezés.

Továbbá: minél hosszabb időt töltöttél izraeli börtönben, annál fontosabb állással fognak megkínálni kiszabadulásodat követően. Ha a Fatah egyik vezetőjeként több mint 15 évet ültél, nagy az esélyed, hogy legalább vezérőrnagyi tisztséget fogsz betölteni a PA – részben szintén nyugati pénzen fönntartott – biztonsági szolgálatában.

Marwan Bargouthi a bírósági tárgyaláson

Ha pedig egész sor, számos izraeli életét követelő terrortámadást szerveztél és neved Marwan Barghouti, nagy az esély arra, hogy te leszel a következő palesztin elnök. Őt ugyan többszörös életfogytiglanra ítélték és büntetését tölti, de a Fatah előválasztásán mégis ő kapta a legtöbb szavazatot október végén. Issa Qaraqi, a Bebörtönzöttek és Börtönviseltek Palesztin Nemzeti Bizottságának elnöke „a foglyok és áldozatkészségük győzelmeként” üdvözölte az eseményt. A terroristák biztosak lehetnek: fényes jövő várja őket. A várakozások szerint Barghouti a legesélyesebb arra, hogy Abbaszt váltsa az elnöki poszton. Izraeli börtönből szabadulni jobb ajánló levél, mint egy amerikai elit egyetem diplomája.

*

A bebörtönzötteknek és családjuknak folyósított segély aligha nevezhető humanitáriusnak. Legtöbbjüknek nincs égető szüksége támogatásra: saját házuk, földjük, gazdaságuk van. A palesztin társadalom klánokból áll, a családok és egyének képességükhöz és lehetőségükhöz mérten nyújtanak pénzügyi és erkölcsi támogatást egymásnak. Ennél azonban sokkal fontosabbak a deklarált politikai és nemzeti célok: a foglyok elszántságának és kitartásának erősítése, „szenvedésük enyhítése” és a palesztin társadalomba történő „újra integrálásuk” előkészítése.

A 32 éves Maher Hashlamoun, egyik ilyen „hős, aki szabadságát áldozta fel a cionista ellenséggel folytatott harcban”. Betlehemben egy zsidó asszonyt ölt meg és többeket megsebesített. Amikor kihirdették a két életfogytiglani börtönről szóló ítéletet, a bírák arcába nevetett: „Csak nem gondolják, hogy még 200 évig maradnak itt?” A terroristának minden oka meg van arra, hogy nevessen: amíg büntetését tölti, a PA-nak nyújtott nyugati támogatásnak köszönhetően családja havi ellátást élvez, számláikat kifizetik, gyermekei oktatási és egyetemi tandíjmentességben részesülnek. Ha majd kiszabadul, a közszférában jut magas álláshoz.

Maher Hashlamoun a bírák arcába nevet az életfogytiglani ítélet kihirdetése után

A PA kormányán belül 1995-től működött a Bebörtönzöttek és Börtönviseltek Ügyeinek Minisztériuma. Nyugati nyomásra a minisztériumot 2014-ben megszüntették, és a PFSZ-en belül hoztak létre főbizottságot, így most a kifizetéseket ez intézi a PA helyett. Ezzel azt kívánták demonstrálni, hogy a Palesztin Hatóság nem támogatja az izraeli börtönökben ülő terroristákat.

Ez Abbasz újabb megtévesztő húzásának bizonyult, mert a főbizottság még a PA hivatalos internetes honlapján is szerepel. Említik egyebek között „jogi és anyagi segély biztosítását”, szakoktatást, betegbiztosítást, kölcsön folyósítását, valamint egyetemi ösztöndíjakat a kiszabadult foglyok számára.

Ezekkel a húzásokkal számos nemzetközi szervezetet sikerült megtéveszteni, de nem mindenkit. A brit Nemzetközi Kapcsolatok Minisztériuma például csökkentette a PA-nak nyújtott támogatást, miután jogászok megállapították, hogy az a palesztin terroristákhoz jut.

Az adófizetőknek joguk van tudomást szerezni arról, hogy mire költik a pénzüket. Világosan meg kell mondani Abbászéknak, hogy a Nyugat nem hajlandó pénzelni a terrort. Az üzenet elbizonytalaníthatja a terroristákat és elősegítheti a békefolyamatot.

A Gatestone Institute cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:Marwan barghouti, Palesztin Hatóság, plesztin terror

[popup][/popup]