Nyilatkozat az izraeli egyetemek bojkottja ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Három társadalomtudós nyilatkozatot tett közzé, melyben elítélik az Izrael bojkottáló kollégáikat.

Képünk illusztráció

Mi, a bölcsészet- és társadalomtudományok – bár nem kizárólag e területekről származó – tudósai mélyen aggódunk az izraeli akadémiai kollégáink növekvő elszigeteltsége miatt. Az izraeli akadémiai intézmények elleni bojkottra való felhívások nem új keletűek, de a Hamász október 7-i brutális támadása és az azt követő izraeli-Hamász háború óta ezek a felhívások új dimenziót kaptak. 2024. április 12-én a Haaretz című izraeli napilap több mint 60 izraeli tudóssal készített interjúkon alapuló cikket közölt, és a diszkriminatív gyakorlatok megdöbbentő skálájáról számolt be. Ezek közé tartozik többek között a tudományos együttműködések megszüntetése, a konferencia-meghívások visszavonása, a folyóiratokhoz benyújtott tudományos beadványok visszautasítása, az előléptetések megtagadása és a tudományos kinevezési ajánlatok visszavonása.

Függetlenül attól, hogy jelenleg ki-ki hogyan elemzi a helyzetet a helyszínen, és hogyan értékeli az izraeli kormány és hadsereg intézkedéseit, világossá kívánjuk tenni, hogy ellenezzük az izraeli tudósokat és izraeli tudományos intézményeket célzó bojkott minden formáját. Határozottan kiállunk az együttműködés és a velük való további munka mellett. Meggyőződésünk továbbá, hogy az izraeli tudósok fokozatos, gyakran finom kirekesztése ellentmond a szakmai magatartás és az akadémiai szabadság alapvető elveinek. Ráadásul az Izrael elleni akadémiai bojkott kontraproduktív a belső izraeli viták és az izraeli-palesztin párbeszéd tekintetében, ahogy Barak Medina érvelt Is it Justified to Boycott Israeli Academia?című esszéjében.

Határozottan hiszünk abban, hogy a nemzetközi csereprogramok – különösen a mostani nehéz időkben – elengedhetetlenek a nyitott és globális tudományos közösség fenntartásához. Az izraeli tudósok nemzetközi tudományos diskurzusból való kizárásának riasztó tendenciája egyértelmű választ követel tőlünk. Mi, az alulírottak, felszólítjuk a tudósokat, hogy ebben a kritikus kérdésben vállaljanak szolidaritást izraeli kollégáinkkal.

 

A nyilatkozat szerzői

Anne Rethmann (FU Berlin/Héber Egyetem Jeruzsálem)

Daniel Siemens (Newcastle-i Egyetem)

Helmut Walser Smith (Vanderbilt Egyetem)

 

A nyilatkozatot május 17-én 14 óráig 1456 kutató írta alá.

[popup][/popup]