Novák: A zsidóság hálás Horthynak – Heisler: Ez nem igaz, és ocsmány cinizmus

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

A tegnapi Horthy szoboravatón sok szó elhangzott, de az egykori kormányzó, Horthy Miklós és a holokauszt viszonyárol azonban nem esett szó, így az RTL Klub riportere megkérdezte a szobrot állító Mi Hazánk párt alelnökét, Novák Elődöt, hogy felmerült-e szoborállítás folyamata során, hogy esetleg a zsidó honfitársainak érzéseit sértheti ez az esemény. Novák erre azt mondta:

Novák Előd

A hálás zsidóság koszorúját lehet látni a Horthy-kriptánál, és azt gondolom, hogy a ráaggatott történelmi felelősségtől,  történelemhamisításoktól is meg kell tisztítani utolsó kormányzónk emlékét.

Bár Novák szerint a zsidóság hálás Horthynak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Heisler András szerint

a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni, mert elpusztult a II. világháború és a holokauszt alatt. A legnagyobb magyar temető Auschwitzban van. Körülbelül 430 ezer ember halt meg ott. Mindezek után azt mondani, hogy a hálás zsidóság Horthy sírjára hordja a koszorúkat, úgy gondolom, hogy egyrészt nem igaz, másrészt egy ocsmány cinizmus – mondta a Mazsihisz elnöke.

Kapcsolódó cikkek:

Leleplezte a Horthy szobrot a szélsőjobb a Parlamentben

Dúró: A zsidó szó a numerus claususban nem szerepel

A Horthy szobor a Parlamentben alkotmányellenes

Mazsihisz: A Horthy szobornak sem a Parlamentben, sem azon kívül nincs helye

[popup][/popup]