Mazsihisz: Horthy-szobornak sem a Parlamentben, sem azon kívül nincs helye

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Magyarországon sem az Országgyűlés hivatali helyiségeiben, sem máshol nincs helye egy olyan ember szobrának, akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki százezrek tragikus haláláért  felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat. Az alábbiakban Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének a Mazsihisz állásfoglalását tükröző írását közöljük.

Heisler András (Fotó: mazsihisz.hu)

“Amint arról a média hírt adott, egy szélsőséges jobboldali párt ma elhelyezte Horthy Miklós szobrát a Parlament egyik alelnökének hivatali irodájában.

Mazsihisz egyetért dr. Schweitzer Gábor jogtudós ma megjelent irányadó levezetésével, miszerint a Horthy-szobor Parlamentben történő elhelyezése Alaptörvény-ellenes, és az Országgyűlés alelnöke nem járhat el az Alaptörvény ellenében.

A Parlament a magyar nemzet szimbolikus épülete, ezért sem ott, sem azon kívül nincs helye egy olyan ember szobrának, akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki meggyőződéses antiszemitaként és Hitler szövetségeseként száz- és százezrek tragikus haláláért felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat.

A Horthy-szobor parlamenti elhelyezésében kifejeződő Horthy-kultusz rombolja a demokráciát Magyarországon. A 600 ezer magyar állampolgár deportálásáért és meggyilkolásáért, valamint a doni hadsereg százezer katonájának elpusztulásáért felelős államfő sem ma, sem a jövőben nem lehet referenciaszemély a magyar politikában.

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége arra kéri Kövér László házelnököt, hogy a kormányzat által az antiszemitizmus ellen  meghirdetett zéró tolerancia jegyében, valamint az Alaptörvény szellemében intézkedjen a Horthy-szobor Parlamentből való eltávolításáról” – írja a mazsihisz.hu-n Heisler András, a szervezet elnöke.

Kapcsolódó cikk: 

Leleplezte a szélsőjobb a Horthy-szobrot a Parlamentben

[popup][/popup]