Norvégiai moszlimok élőlánccal védik az oslói zsinagógát

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

„Ha valaki támadást akar intézni a zsinagóga ellen, azt csak a testünkön keresztül teheti” – posztolta egy szervező a facebookon.

Az oslói zsinagóga

Az oslói zsinagóga

Az utóbbi időben az európai újságok szalagcímei borús hangulatúak voltak, az antiszemitizmus eddig még sohasem tapasztalt növekedéséről számoltak be. Az elmúlt hónapokban fegyveres támadásokat intéztek a párizsi és koppenhágai zsidó közösségek ellen. Manapság a temetők meggyalázása is mindennapos eseménynek számít.

Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a tolerancia és multikulturális együttélés ellehetetlenült. A bigott nézeteket csupán egy marginális kisebbség osztja, erről tanúskodnak a szélsőséges támadásokat követő, az áldozatokkal együttérzést hirdető hatalmas menetek. Vannak olyan közösségek, amelyek saját városukban építik a szolidaritást.

Norvégiában élő muszlimok egy csoportja elhatározta, hogy „békegyűrűt” von az oslói zsinagóga köré. A csoport a facebookon tette közzé felhívását és indítékait. Eszerint:

„Az iszlám embertársaink védelmét hirdeti, vallási hovatartozástól függetlenül. Az iszlám felülemelkedik a gyűlöleten, és sohasem süllyed a gyűlölködők szintjére. Az iszlám egymás védelméről szól. A muszlimok meg kívánják mutatni, mennyire helytelenítik a zsidók elleni gyűlölet minden megnyilvánulását. Ezért egy élő gyűrűt fogunk alkotni a zsinagóga körül a február 21-i sabbatkor. Mindenkit hívunk, hogy csatlakozzon hozzánk!”

Ervin Kohn, Oslo kis létszámú zsidó közösségének vezetője beleegyezését adta az eseményhez azzal a feltétellel, hogy legalább harminc demonstráló legyen jelen; ennél kisebb létszám ugyanis ellenkező hatást váltana ki. A facebookon eddig ezerhatszázan jelezték részvételi szándékukat.

„Úgy gondoljuk, hogy a koppenhágai események után itt az ideje, hogy a muszlimok határolódjanak el a zsidóellenes megnyilvánulásoktól” –nyilatkozta a 17 éves Hajrad Arshad, az esemény egyik szervezője a norvég tévében.

„Ha valaki támadást akar intézni a zsinagóga ellen, azt csak a testünkön keresztül teheti” – posztolta egy másik szervező a facebookon.

A Washington Post cikke nyomán.

 

[popup][/popup]