New York: rabbi a moszlim felvonulás élén

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ilyesmi csakis itt lehetséges.

A Reuters képei a 2016-os muszlim felvonulásról REUTERS/Stephanie Keith

A multikulti világfővárosa New York, ahol az utóbbi évtizedekben kialakult szokás szerint a különböző vallási, etnikai és más kisebbségek egy nekik szentelt napon végigvonulnak a városon, megmutatják magukat. A meleg büszkeség napja mindenkinek ismerős lehet. Ennél azonban sokkal régibb hagyomány az írek Szent Patrik napi felvonulása. A zsidók az Izraeli napon (Salute to Israel Parade) vonulnak végig a városon – amelynek tiszteletbeli vezetője, a grand marshal cím birtokosa 2004-ben nem volt más, mint Donald Trump.

Ennek a hagyománynak a szellemében szervezték – immár 32-ik alkalommal – meg az Amerika iránt lojális moszlimok évi felvonulását is. Hogy ez másfajta szellemiségű, mint egy Teheránban vagy Kairóban tartott felvonulás, azt onnan lehet tudni, hogy ebben az évben egy rabbit kértek fel a grand marshal szerepére. Marc Schneier rabbi a különböző kultúrák közeledéséért alapítványt hozott létre (Foundation for Ethnic Understanding) és ezen belül kitüntetett figyelemmel fordult a moszlim-zsidó kapcsolatok felé. Elsősorban az Egyesült Államokban ténykedik e téren, de a világ más területein is fellép, ha kell.

Marc Schneier rabbi a felvonulás inulása előtt (fotó: Mark Abramson for The New York Times)

Az ünnep történetében most első ízben vezette egy rabbi a moszlim felvonulást, melynek kiemelt témája Myanmarban üldöztetést elszenvedő moszlim rohingya kisebbség.

„Az idei felvonulás még fontosabb, mint az eddigiek, mivel a légkör megváltozott” – mondta Shamshi Ali imám, a Muslim Foundation of America elnöke. „A rasszizmus, az iszlamofóbia, az antiszemitizmus és az előítéletek erősödőben vannak országunkban” – vélekedett az imám.

Schneier rabbiról az imám nagyon pozitívan nyilatkozott: „Egy évtizede úttörő szerepet játszik a moszlim-zsidó kapcsolatok terén és ezalatt bizonyította, hogy mennyire elkötelezett az amerikai moszlim közösség iránt.

A JTA cikke nyomán: jég

Címkék:Iszlám felvonulás, Marc Schneier, New York

[popup][/popup]