New York: a kábítószer-probléma a zsidóság köreiben is jelen van

Írta: Szombat - Rovat: Oktatás, Politika, Technika - tudomány

Múlt hónapban szomorú statisztika látott napvilágot az USÁ-ban: 2016 októbere óta a New York-i ortodox zsidó közösségben több mint száz fiatal halt meg kábítószer túladagolásban.

Képünk illusztráció

Egy rövid, tíznapos időszakban öt áldozatot kellett eltemetni. Néhány hete a mindössze 20 éve Malky Klein halála váltott ki megdöbbenést. A hírek sokkolnak, a számok még inkább. Az opiátok (természetes ópiumszármazékok, mint a morfin vagy kodain) mellett ma már a félszintetikus szerek (pl. heroin), és a szintetikus anyagok is ugyanakkora veszélyt jelentenek. A probléma iskolákban, jesivákban is megjelent; egyaránt érinti a haszid, modern ortodox, szefárd vagy askenáz közösségeket.

Zvi Gluck rabbi a New York központú Amudim civilszervezet igazgatója, amely kábítószer függőségben szenvedő fiatalokon igyekszik segíteni, megjegyzi, hogy a függőség az idősebbeket is sújtja, de a családok gyakran igyekeznek elkendőzni az elhalálozás okát a közösségen belül. „Tíz évvel ezelőtt a helyzet nem volt ilyen súlyos. Egyre több a segítségre szoruló fiatal, akik bármiféle – fizikai vagy lelki – sérelem esetén igyekeznek attól megszabadulni, és előszeretettel fordulnak az erős fájdalomcsillapítókhoz. Az iskolák nem hajlandók foglalkozni a kérdéssel.”

Az egyik legfrissebb eset a húsz éves Malky Klein halála, aki heroin túladagolásban halt meg. Halála nyomán New York Állam polgári bíróságának egyik tagja, aki maga is ortodox, bírálta az ortodox közösségeket, mert azok megtagadják a segítséget az ilyen problémával küzdő tanítványaiktól. A kábítószer probléma valódi méreteiről a zsidó közösség nem hajlandó tudomást venni.

Minderről a Hatzalah mentőszolgálat beszélhetne, amely a Narcan nevű – a túladagolás következményeit csökkentő – gyógyszert nap mint nap alkalmazza. Mi több, a szert vallási vezetőkhöz, az érintett családokhoz és magukhoz a betegekhez is eljuttatják.

Az ortodox közösségben élő, húszéves Malky Klein, aki túladagolta a heroint

A New York város és állam által működtetett Túladagolás Tájékoztató Program keretében Brooklynban rendezett ankéton több mint nyolcszázan vettek részt. Terapeuták nyújtottak tájékoztatást az addiktológiai klinikákon folyó kezelésről, rabbik a spirituális vonatkozásokról, és kórházi alkalmazottak adtak gyakorlati tanácsokat az újraélesztésre és a Narcan alkalmazására. Utóbbi készletből 500 darab kelt el. Az ugyancsak brooklyni Operation Survival csoport hasonló jellegű ankétot rendezett.

A járvány nem ismer felekezeti és társadalmi határokat. Ohio talán a leginkább érintett állam. Ott Robert Nosanchuk reformrabbi állt a mozgalom élére, aki személyesen foglalkozik a kábítószer függőség által érintettekkel, és más vallási és hitközségi embereket is erre mozgósít. Aaron Marks egykori beteg már 13 éve tiszta, és a rabbival együtt egy felvilágosító, megelőző és tájékoztató munkacsoport tagja.

Marks elmondja, hogyan kezdődött. „Olyan közösség vagyunk, akik megbíznak az orvosaikban. Az egész a gyógyszerek túladagolásában gyökerezik. A zsidók hajlamosak erre.” Mások is osztják ezt a véleményt. Sam Quinones Dreamland c. könyvében feltárta, hogy a kábítószer függőség nem félreeső utcákban történő injekciózással kezdődik, hanem fájdalmat kezelő klinikákban szerte az országban.

Az emberek többsége – a jelenség rohamos terjedése ellenére – nem hajlandó tudomásul venni a helyzet súlyosságát. Sokan megkérdőjelezik a Narcan hasznosságát. „A függőség szégyen, ezért takargatják, közben sokkal több családot érint, mint gondolnánk” – mondja Nosanchuk.

Zachary Truboff clevelandi rabbi három fiatal temetésén vett részt, akik halálát túladagolás okozta. „A zsidó közösség általában és az ortodox hitközség különösen hajlamos azt hinni, hogy a tóraolvasás és a parancsolatok betartása elegendő a biztonsághoz és a jó élethez. De ez nincs így.”

A Forward cikke nyomán: Bassa László

Címkék:kábítószer, vallásos zsidók, zsidó közösség

[popup][/popup]