Német parlamenti képviselők találkozója iráni Holokauszt tagadó politikussal

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A találkozó egy belgrádi interparlamentáris konferencián történt.

Larijani és Claudia Roth

Csupán néhány nappal a hallei zsinagóga elleni neonáci terrorista támadás után Bundestag képviselőket vádolnak kétszínűséggel. Ők ugyanis nem mással találkoztak, mint Ali Larijanival, az iráni rezsim parlamenti elnökével, aki ismert Holokauszt tagadó és Izrael eltörlésének szószólója.

A Tehran Times fényképeket is közölt, amelyeken Claudia Roth, a Bundestag zöldpárti alelnöke szívélyesen üdvözli Larijanit. A Bild Zeitung cikke szerint Peter Beyer CDU képviselő is jelen volt a találkozón. Dr. Kazem Moussavi, Németországban élő emigráns iráni politikus twitter üzenetében azt írta, hogy „Roth feministaként igyekszik beállítani magát, de valójában az iszlámista rezsim olyan képviselőivel ápol kapcsolatokat, akik elnyomják a nőket és Izrael megsemmisítésére törekszenek.”

Roth korábban is találkozott már Larijanival, például 2009-ben egy müncheni biztonsági konferencián, amikor Larijani védelmébe vette az akkori iráni elnök, Mahmúd Ahmadinedzsád Holokauszt tagadó nézeteit. Nyilatkozataiban a zsidó állam megsemmisítésére hívott föl, Izraelt „rasszistának”, a Közel-Kelet és az „emberiség” ellenségének nevezte. A német hatóságok akkor nem emeltek vádat Larijani ellen, noha ez – Holokauszt tagadásról lévén szó – kötelességük lett volna.. 2015-ben Claudia Roth, Dagmar Wöhrl (CSU) és Stefan Rebmann (SPD) Bundestag képviselőket Iránban fogadta Larijani.

Roth és Larijani 2015-ben Teheránban

Most Larijanit elkísérte Belgrádba Hossein Amir-Abdollahian, korábbi iráni külügyminiszter-helyettes. Ő az International Conference on Supporting Palestine’s Intifada főtitkára (a szervezet tagjai az Iszlám Dzsihád és a Hamász), és szerepet játszik a Hezbollah pénzügyi támogatásában.

A Bild Zeitung aról ír, hogy a német parlament nyilatkozatot adott ki, miszerint Roth az irániakkal folytatott belgrádi tárgyalásai során „elítélte az iráni politikusok és az iráni forradalmi gárda folyamatos fenyegetéseit Izraellel szemben“. A nyilatkozat szerint Izrael biztonsága „abszolút elsőbbséget élvez Németország politikájában”.

Antje Schippmann, a Bild újságírója vasárnapi kommentárjában Roth és Larijani találkozóját „a Bundestag szégyenének” nevezte. A hallei incidenst követően „az összes párt megerősítette Németország elkötelezettségét a zsidógyűlölet elleni harcban”. Ami Roth és Larijani összeölelkezését illeti, Schippmann azt írta: „Szerencsére az elképzelhetetlen, hogy Roth neonáci bandák képviselőit is ilyen melegen üdvözölné, és csak később üzenné meg nekik, hogy antiszemita fenyegetéseiket ’határozottan elítéli’.” Felmerül a kérdés: „Vajon ez a tűrhetetlen kettős erkölcsi mérce miből eredhet?”

Schippmann azzal zárja kommentárját: „Az antiszemitizmus elleni küzdelem vagy mindenre kiterjed, vagy nem létezik. Roth antiszemitizmus elleni kijelentéseit nem lehet komolyan venni, azok nem többek képmutatásnál.”

Címkék:Ali Larijani, Bundestag, Claudia Roth, Holokauszt-tagadás

[popup][/popup]