“Nem a szexizmusra, nem a rasszizmusra”

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika

Szír menekültek békés demonstráción virágot osztogattak Németországban. Nem, távolról sem minden muszlim bevándorló követ el nemi erőszakot.  De hiába; a ‘taharrush gamea’ immár Európában is tagadhatatlanul megjelent. 

Refugees from Syria present flowers to passers-by as they demonstrate against violence near the Cologne main train station in Cologne, western Germany on January 16, 2016, where hundreds of women were groped and robbed in a throng of mostly Arab and North African men during New Year's festivities. German authorities said that nearly all the suspects in a rash of New Year's Eve violence against women in Cologne were "of foreign origin", as foreigners came under attack amid surging tensions. / AFP / PATRIK STOLLARZPATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images

Forrás:  AFP / Patrik Stollarz/ Getty Images

Múlt szombaton, január 16-án szír menekültek ezrei özönlöttek a kölni dóm előtti térre, hogy a faji és nemi hovatartozás szerinti hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozzanak és együttérzésüket fejezzék ki a szilveszteri bűncselekmények áldozatai iránt.

A “Nem a szexizmusra, nem a rasszizmusra” és “#SzíriaiakaSzexizmusEllen#” feliratokkal demonstráló bevándorlók megmozdulása – vélhetőleg baloldali csoportok által szervezett – válaszreakció volt a szilveszteri Kölnből és több német városból jelentett tömeges szexuális zaklatásokra.

ad_193354186

Forrás: EPA

A Kölnben összegyűlt szírek elítélték a városi főpályaudvarnál történteket, ahol szemtanúk elmondása szerint észak-afrikai és közel-keleti férfiak mintegy ezerfős bandája szervezettnek leírt módon molesztált, szexuálisan bántalmazott és fosztogatott főleg fiatalkorú nőket.

A jelenség, hogy tömeges megmozdulásokon nőket muszlim férfiak csoportja célba vesz nem új keletű, a 2000-es évek elején ütötte fel fejét az egyiptomi tüntetések alatt a kairói Tahrír téren.

Az arab világban már saját terminológus is létezik a jelenségre: taharrush gamea, ami kollektív zaklatást jelent. Ez a szexuális zaklatásnak illetve szexuális erőszaknak azon válfaja, amikor egy nőt – kifejezetten nagyobb utcai demonstrációk, ünnepségek, felvonulások, tüntetések alkalmával – férfiak csoportja vesz körül, az áldozatot szervezetten izolálják – hogy az ne tudjon segítségért kiáltani – majd fogdossák, inzultálják, kirabolják, s sokszor nemi erőszakkal végződik a támadás.

Kölnben szíriai menekült férfiak csoportja virágot és röplapokat osztogatott a járókelőknek az alábbi kijelentéssel: „Mi, szíriai férfiak a leghatározottabb módon elítéljük a nők elleni erőszakot és a szilveszter estéjén történt támadásokat és rablásokat.”

A menekültek demonstráló csoportja “Tiszteletben tartjuk a német társadalom értékeit” továbbá “Mind kölniek vagyunk” táblákkal köszönték meg, hogy a németek befogadták őket.

Aeham Ahmad, egy Beethoven díjas szír zongorista a szilveszteri támadások helyszínén, a kölni pályaudvarnál játszott az összegyűlteknek.

Szakszervezetek és templomkörzetek Stuttgartban is szerveztek hasonló megmozdulásokat, melyek célja a nemi erőszak, illetve a menedékjogot kérők elleni támadások elítélése volt és az országszerte erősödő iszlamofóbia megfékezése. A rendőrség elmondása szerint Stuttgartban hétezren vettek részt a békés felvonuláson.

Frank Otfried July protestáns püspök a tiltakozókhoz intézett beszédében hangsúlyozta: “Megálljt parancsolunk, legyen szó a menekültotthonokat ért gyáva gyújtogatási kísérletekről, az idegengyűlöletről, vagy a nők szexuális bántalmazásról.”

A békés demonstrációk azt követően szerveződtek, hogy a szilveszteri események hírére szélsőjobboldali lázadás tört ki Lipcsében, s a LEGIDA (Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) szélsőségesek mintegy 250 fős csoportja főleg török gyorsbüféket véve célba garázdálkodott, autókat gyújtott fel és üzletek ablakait törte be – mely sokakban az 1938-as kristályéjszaka emlékképeit idézte fel.

Angela Merkel, az események hatására első ízben jelezte, hogy változtatni kíván „nyitott kapuk” menekültügyi politikáján, miután a rendőrség megerősítette, hogy a kölni szexuális támadások kapcsán letartoztatott gyanúsítottak valóban menedékjogot kérők illetve illegális bevándorlók voltak.

Címkék:bevándorlás, iszlamofóbia

[popup][/popup]