Négyszeresére emelkedett egy év alatt az antiszemita cselekmények száma Franciaországban

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Négyszeresére emelkedett egy év alatt a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest – derül ki a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) jelentéséből, amely jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja.

Soha korábban nem volt még ilyen magas ez a szám Franciaországban, ahol a legnagyobb zsidó közösség él Európában (mintegy 500 ezer fővel) – mondta csütörtökön az AFP hírügynökségnek Yonathan Arfi, a CRIF elnöke. Emlékeztetett arra, hogy az 1990-es években évente néhány tucat antiszemita cselekmény történt, néhány száz 2000 és 2022 között.

Tízből hat esetben (57,8 százalék) a tavaly regisztrált incidensek személyek elleni támadások voltak (fizikai erőszak, szóbeli fenyegetés vagy gesztus), nem pedig tulajdon elleni támadások – áll a jelentésben, amely a belügyminisztérium és a zsidó közösség védelmi szervezete által rögzített adatokra épül.

Ezek a számok azonban az antiszemita cselekményeknek csak “egy töredékét” tükrözik, vagyis azokat, amelyekről bejelentés érkezett a rendőrséghez – mutatott rá a CRIF.

Az esetek több mint 40 százaléka “fenyegető szavak és gesztusok” voltak. Eezeket főként a magánszférában (32 százalék) és közterületen (20,4 százalék) követték el, 7,5 százalékuk az interneten történt.

A CRIF számára egy másik aggasztó adat, hogy a cselekmények 12,7 százaléka iskolákban történt, mindenekelőtt középiskolákban.

“Egyre fiatalabbak az antiszemita cselekmények elkövetői. Az iskolák már nem a köztársaság szentélyei” – vélte a CRIF elnöke. “Hosszú idő óta először a fiatalabb generációk fogékonyabbak az antiszemita előítéletekre, mint az előző generációk” – hívta fel a figyelmet Yonathan Arfi, aki ennek okát három dologban jelölte meg: “az Izrael-gyűlöletben, az iszlamizmusban és az összeesküvés-elméletekben”.

A CRIF megállapította, hogy a Hamász által Izrael ellen október 7-én elkövetett, 1200 áldozatot követelő terrortámadás után “robbanásszerűen” (ezer százalékkal) nőtt az antiszemita cselekmények száma.

“Október 7. katalizátorként hatott a gyűlöletre, azáltal, hogy aktiválta a lappangó antiszemitizmust, és feloldotta a gátlásokat a cselekvéshez” – mondta Yonathan Arfi, aki szerint a lemészárolt izraeli civilek látványa indította el ezt a jelenséget.

“Október 7-e után láthattunk volna empátiahatást, de az ellenkezője történt” – mutatott rá a CRIF elnöke.

Az antiszemita cselekmények száma a nyári, havi körülbelül negyvenről októberben 563-ra, novemberben 504-re, decemberben pedig 175-re nőtt. Az év végi csökkenés “nehezen elemezhető” a CRIF elnöke számára, aki továbbra is óvatos: “Ott voltak az ünnepek, kétségtelenül csökkent az intenzitás, de még mindig messze vagyunk az október 7. előtti számoktól” – hangsúlyozta.

A CRIF elnöke szerint hiányzik “az antiszemitizmus társadalmi elítélése”. Emlékeztetett arra, hogy sokan hajlamosak elrejteni azt, ami zsidóként azonosíthatja őket, például egy mezuzát az ajtón, egy nevet a postaládán. Yonathan Arfi szerint mindennek az “a kockázata végső soron, hogy a zsidók láthatatlanná válnak a közéletben”. “Az antiszemitizmus olyan kérdés, amely túlmutat a zsidókon, és azokról a társadalmakról árul el valamit, amelyekben kialakul” – mondta.

MTI

[popup][/popup]