„Ne bántsák a (gyilkos) palesztin gyermekeket”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az elmúlt néhány hét során palesztinbarát aktivisták nemzetközi kampányba fogtak Ahmed Manasrah, 13 éves palesztin fiú kiszabadításáért, aki októberben két izraelit késelt meg.

Manasrah

A “kivégzett” fiú az izraeli kórházban

Manasrah a merényletet 15 éves unokabátyjával közösen hajtotta végre Pisgat Ze’evben, Jeruzsálem egyik külvárosában, egy 13 éves izraeli fiút súlyosan megsebesítve. Az izraeli rendőrök Manasrah-t és unokatestvérét lelőtték, utóbbi halálos sebet kapott, ő pedig kórházba került.

Az incidens kapcsán Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke felháborodásának adott hangot, azzal vádolva Izraelt, hogy Manasrah-t „hidegvérrel kivégezték”. Vádjaira válaszul az izraeli hatóságok fényképeket tettek közzé arról, hogy Manasrah a kórházban lábadozik, valamint videofelvételt az eseményről, amelyen jól látható, hogy a fiú és társa késsel a kezükben üldözik áldozatukat.

Mindennek ellenére Abbasz változatlanul hangoztatja Manasrah ártatlanságát, és ez áll a jelenleg világszerte zajló, szabadon bocsátását követelő kampány központjában is. Az izraeli törvények szerint a 14 éven aluliak minősülnek fiatalkorúnak. Manasrah őrizetben tartását a kórházból történt elbocsátását követően többször is meghosszabbították, a napokban azonban betölti 14. életévét, és bíróság elé kell állnia.

A késelős intifáda tetteseinek jelentős része tizenéves, közülük egyesek 14 évnél fiatalabbak. A legutóbbi késelési kísérlet elkövetője egy 13 éves palesztin lány volt.

A világszerte zajló tüntetések két jelszava: „ne bántsák a palesztin gyermekeket”, és „az összes palesztin gyermeket engedjék ki az izraeli börtönökből”. Az aktivisták a palesztin bebörtönzöttekért folyó kampány részeként szerdán Londonban tüntettek a G4S vállalat székháza előtt. Ez a cég szállítja Izraelnek az olyan biztonsági cellákat, amelyekben Manasraht is őrzik. A demonstrálók követelték, hogy a G4S ne vállaljon részt „gyermekek zaklatásában és kínzásában”. Az aktivisták vezetője Abbas Ali, akit az elmúlt évben a brit rendőrség őrizetbe vett, mert egy tüntetésen a Hezbollah zászlaját lengette.

bristol-proj3

Világméretű kampány: Manasrah portréja egy bristoli épület falán, Angliában

Azon túl, hogy Manasrah-t „kivégezte” az izraeli hadsereg, támogatói azt is állítják, hogy a késelő fiú ártatlan: ő ugyanis azt vallja, hogy nem emlékszik azokra a cselekedetekre, amivel vádolják. Ezt a palesztin párti aktivisták olyannyira ténynek tekintik, hogy a twitteren folyó kampányuk is az  ‘I do not remember’ hashtag alatt folyik.

A Palesztin Tájékoztatási Minisztérium által terjesztett videoklipen a sebesült Ahmad Manashrah látható, akit az izraeli rendőrök szidalmaznak. Hogy Manasrah nem sokkal korábban késelt meg egy 13 éves zsidó fiút, az a palesztin változatból nem derül ki.

A Jerusalem Post cikke nyomán: Bassa László

 

Címkék:13 éves gyilkos, Ahmad Manasrah

[popup][/popup]