Washington: Tízezrek tüntettek Izrael mellett

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Történelem

Washingtonban tízezrek gyűltek össze, hogy Izraelt biztosítsák támogatásukról.

Több tízezer (a Times Of Israel közlése szerint 300.000) tüntető vonult kedden a washingtoni National Mall-ra, hogy kifejezze szolidaritását Izraellel a Hamasz ellen folyó háborúban, elítélje az antiszemitizmust az Egyesült Államokban és világszerte, és követelje a Hamász által ejtett túszok szabadon bocsátását.

A rendőrség szerin több tízezren, a szervezők szerint 200 ezren jelentek meg a szolidaritási gyűlésen.

Az izraeli és amerikai zászlókkal szegélyezett színpadon helyi idő szerint délután a tüntetésen szólalt fel a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson, valamint a kisebbségben lévő demokraták vezetője, Hakeem Jeffries és szenátorok is pódiumra léptek.

A megmozdulást szigorú biztonsági előkészületek előzték meg, és a Nemzeti Gárda egységeit is kirendelték.

Az amerikai Capitoliummal a háttérben zenészek léptek fel, és a szónokok, köztük színészek, politikusok és aktivisták Izrael és az Egyesült Államok zászlóival díszített színpadról szóltak a tömeghez.

Isaac Herzog izraeli elnök Jeruzsálemből szólva köszönetet mondott a tüntetőknek, amiért összegyűltek és felvonultak “a jóért a gonosz ellen, az emberi erkölcsért a vérszomj ellen és  a fényért a sötétség ellen”.

“Esküszöm nektek” – mondta Herzog – “hogy meggyógyulunk, felkelünk és újjáépülünk”.

A Jewish Federations of North America és a Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations által szervezett “Menet Izraelért” gyűlés a Gázai övezetben egyre mélyülő háború és az Egyesült Államokban az antiszemitizmustól való újbóli félelem közepette zajlik. A Hamász-támadást követő hetekben a zsidók elleni zaklatások, vandalizmus és támadások közel 400 százalékkal emelkedtek a Rágalmazásellenes Liga (ADL) szélsőségekkel foglalkozó központja szerint, amely az antiszemita, fehér felsőbbrendűségi és egyéb gyűlölet által vezérelt incidenseket katalogizálja.

[popup][/popup]