München: zsinagóga előtt akartak tüntetni a körülmetélés ellen

Írta: Polgár György / Düsseldorf - Rovat: Politika

Egy szélsőséges szervezet közvetlenül egy zsinagóga előtt akarta megtartani antiszemita demonstrációját. De München polgárai közbeléptek.

A zsinagóga München központjában (Fotó: (Foto: Florian Peljak)

Egy németországi jobboldali populista mozgalom, a Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlámosítása Ellen) sabbat idejére a müncheni Ohel Jacob zsinagóga előtt kívánt tüntetést szervezni „Csecsemők és gyermekek körülmetélésének betiltása“ címmel. Az időpont kiválasztás nyilván nem véletlen, hiszen közeledik Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója. A városi vezetés biztonsági okokra hivatkozva nem adott engedélyt az eredetileg tervezett helyszínre – de száz méterrel arrább már nem látott problémát.

“A zsidó központ tőszomszédságában lebonyolítandó egyértelműen antiszemita esemény szörnyű provokáció a zsidók, de egész München társadalma ellen”, jelentette ki Marian Offman, a bajor főváros zsidó származású tanácsosa. Hasonló véleményen volt Bajorország antiszemitizmus elleni kormánybiztosa, Ludwig Spaenle, illetve Charlotte Knobloch, München és Felső-bajorország Izraelita Hitközségének elnökasszonya: „Mindig azt kérdezik tőlem, mit tehetne a kormányzat a zsidógyűlölet ellensúlyozására”, mondta. “Nos, nem lenne szabad nyilvánosságot adni neki!”

Heinz Meyer, a Pegida müncheni elnöke (Foto: Sachelle Babbar / Zumapress/ pa)

A demonstrációt a szervezők az utolsó pillanatban lefújták. Nem azért, mert jobb belátásra tértek, nem is azért, mert a városi tanács betiltotta volna. Hanem mert a München ist bunt (München tarka) nevű civil szervezet felhívására mintegy ezerötszáz ellentüntető jelent meg délután az imaháznál. A hatalmas nyomás hatására a Pegida müncheni főaktivistája, Heinz Meyer, akit szélsőjobboldali beállítottsága miatt a német biztonsági hatóságok megfigyelés alatt tartanak, jobbnak látta elállni a provokációtól. „Pontosan azt tapasztaltam, amit mindig is szerettem volna: a társadalom erélyes fellépését!” – mondta erre Knobloch asszony.

„Az a tény, hogy Münchenben ilyen sok ember jött el az ellendemonstrációra, mutatja, hogy nemcsak a Pegida elleni tüntetésről van szó” – jelentette ki péntek este Micky Wenngatz, a München ist bunt elnöke. „Hanem arról, hogy vállvetve harcolunk azok ellen, akik úgy gondolják, az antiszemitizmusnak itt ismét helye van.”

Micky Wenngatz, a München ist bunt elnöke

Örömét fejezte ki München polgármestere is, hogy a város zsidósága azt teheti sabbat idején, ami természetes: zavartalanul elmehet a zsinagógába.

Kérdés ugyanakkor, hogy vajon ő, tiszténél fogva, miért nem tett semmit az antiszemita esemény megakadályozása érdekében.

Címkék:körülmetélés, München, Pegida, zsinagóga

[popup][/popup]