Műholdas információ a katonák tabletjén

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli katonai hírszerzés 9900-as egysége kritikus szerepet tölt be a hadsereg számára fontos térképek előállításában. Bár a műveleteket általában bizalmasan kezelik, a Jerusalem Post betekintést nyerhetett az egység katonái által végrehajtott műveletekbe.

Gázai lakónegyed háromdimenziós térképe (credit: IDF SPOKESPERSON’S UNIT)

„Ezzel a forradalmi technológiával képesek vagyunk hírszerzési információkat továbbítani a szárazföldi erőknek.” Tel-Aviv központjában, egy kis, jellegtelen épületben található az IDF egyik legtitkosabb katonai hírszerző egysége. Az épület a környezetébe annyira belesimul, hogy még a szomszédban lakóknak sincs fogalmuk arról, mit csinálnak itt a katonák.

A 9900-as egység felelős a vizuális hírszerzésért. A műholdakról és repülőgépekről származó földrajzi adatokért, valamint a vizuális hírszerzés feltérképezéséért és értelmezéséért is. Ők adnak információt a harctéren lévő csapatoknak és a döntéshozóknak egyaránt.

Az egység valamennyi katonájának – akiknek egyébként az 51%-a nő – mérnöki, matematikai, fizikai vagy más technológiai területen szerzett diplomája van.

Ez az elit egység a hadsereg térinformatikai egységeként szolgál. Felelősek minden olyan térkép elkészítéséért, amelyet az IDF használ Izraelben és az ellenséges vonalak mögött – Gázában vagy Libanonban, Szíriában és akár távolabb is.

Az egység felelős a sűrű városi területek részletes térképeiért is, például a Gázai övezetben, ahol a Hamász és a palesztin iszlám dzsihád terroristái beágyazódnak a polgári negyedekbe.

A korábbi háborúkban az ellenséges csapatokat nem volt gond észlelni, de a mai ellenség decentralizált és sokkal nehezebben látható. Az időtényező döntő: az ellenségre észlelése után azonnal csapást kell mérni.

A 9900-as egység által kifejlesztett fejlett 3D térképezési képesség pontos hírszerzési információkkal tudja ellátni a terepen harcoló csapatokat. Az egység által összeállított 3D-s térképek lehetővé teszik, hogy a szárazföldi csapatok, valamint a vadászpilóták teljes képet kapjanak az ellenséges területről, még mielőtt bevetésre indulnának.

Forrás: IDF SPOKESPERSON’S UNIT

A Gázai övezet sűrűn lakott negyedében

bevetésre induló csapatok például valós időben megtudhatják, hogy hol kerülhetnek egy terrorista fegyverének célpontjába. Az ellenséges épületekbe behatoló katonák is világos képet kapnak arról, hogy a célpont belülről hogyan néz ki. Így digitálisan végigmehetnek emeletről emeletre, szobáról szobára, hogy felmérjék a célpontot, mielőtt ténylegesen behatolnak oda.

Az ellenséges vonalak mögé érve a csapatok valós időben láthatják tabletjükön az összegyűjtött és a program által rendszerezett hírszerzési információt. A terepen lévő tisztek ezek alapján hozhatják meg a döntéseket.

“A technológia ma már teljesen más, mint korábban volt. Geoinformációt viszünk olyan alkalmazásba, amelyet a katonák megnyithatnak a tabletjükön. Így látják, hogy hol vannak, mik a veszélyek, ki és honnan veheti őket célba” – mondta az egység parancsnoka, aki a neve elhallgatását kérte.

De nem csak a helyszínen lévő katona profitál a technológiából. Egy pilóta, aki akár egy Hamász-ügynököt céloz meg, pontosan tudja, hogy melyik ablakra kell céloznia a rakétájával. Így minimalizálni lehet a civil áldozatok számát.

A múlt év májusi Falak Őrzői hadművelet során az egység fontos szerepet játszott. Bár a parancsnok nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az egység részt vett-e a Hamász „metróalagút”-hálózatának feltérképezésében, vagy hogy segített-e feltérképezni a média irodáinak otthont adó al-Dzsalaa tornyot, elismerte, hogy egységének katonái megállás nélkül hírszerzési információkat szolgáltattak a hadseregnek a harcok során.

A hadművelet során Izrael több mint 1500 légi és tüzérségi csapást mért a Gázai övezeten belüli palesztin fegyveres csoportokra. Az IDF és más megfigyelők becslései szerint a harcok során az izraeli légicsapásokban – minden erőfeszítésük ellenére – 151-192 civil halt meg, emellett 90-100 palesztin fegyveres.

„A hadsereg nem tudna működni a mi munkánk nélkül” – mondja a parancsnok, majd úgy folytatta: „A májusi harcok során naprakészen kellett meg győződnünk arról, hogy hogyan is néz ki Gázai övezet” – és minden egyes csapás után fel kellett térképezniük a területet. „Ezt nagyon gyorsan és pontosan kellett elvégezni.”

Az időzítés és a pontosság kiemelkedően fontos, a gázai, városi területeken, amelyek tele voltak civil intézményekkel, például iskolákkal, kórházakkal és mecsetekkel. A csapatok mesterséges intelligenciát használnak, hogy a lehető legjobban megértsék az épület vagy más célpontok méretét és felépítését.

Az egység katonái szolgáltak azokkal az információkkal, amik lehetővé tették, hogy az izraeli légierő célba vegye a Gázai övezetben Baha Abu al-Ata, a Palesztin Iszlám Dzsihad parancsnokának hálószobáját. 2019-ben “mi voltunk azok, akik feltérképeztük Baha Abu al-Ata otthonát” – mondta az egység vezetője.

Bár a Gázai övezetben a Hamász az uralkodó párt, a Palesztin Iszlám Dzsihád gázai vezetője, Abu al-Ata számított a blokád alá vont tengerparti enklávéban az irányítónak. Bár a Palesztin Iszlám Dzsihád szunnita dzsihadista mozgalom, teljes mértékben a síita Irán támogatja, Damaszkuszban ülő vezetőjén, Ziad Nahalán keresztül.

A célzott likvidálást követően a dzsihadisták bosszúból 50 óra alatt több mint 400 rakétát és aknagránátot lőtt ki Dél- és Közép-Izrael felé. A hadsereg azonban még mindig sikernek tartja a célzott merényletet, amely eltávolította Gáza egyik legveszélyesebb vezetőjét.

Forrás: IDF SPOKESPERSON UNIT

Egyéb bevetések

Nem csak az Izrael határaihoz közeli fenyegetések foglalják le ennek az elit egységnek a katonáit. Mivel Izrael aggódik Irán növekvő befolyása miatt a térségben, az egység katonái szemmel tartják az Iszlám Köztársaságot a műholdak seregével.

A legutóbbi tavaly júliusban az „Israel Aerospace Industries Ofek 16” műhold indult útnak. Az Ofek 16 nagy felbontású kamerája képes 600 km-es magasságból 15 négyzetkilométernyi területet lefényképezni úgy, hogy minden egyes felvétele 50 cm-es felbontású.

Az izraeli légierőhöz hasonlóan a műholdas infrastruktúra is kulcsfontosságú eleme a zsidó állam stratégiai katonai képességeinek. A műholdak, mint például az Ofek 16, képeket továbbítanak többek között olyan szíriai helyszínekről, ahol közismerten iráni erők tevékenykednek.

Aviv Kohavi, az IDF vezérkari főnökének stratégiai terve a digitális átalakulás. Ez a folyamat az IDF-et fejlett, hálózatközpontú, többdimenziós rendszerré alakítja, amely segít megőrizni Izrael stratégiai előnyét ellenfeleivel szemben. Az izraeli hadsereg azonban azt is tudja, hogy minden rendelkezésre álló erőforrást fel kell használnia ennek a gépezetnek a táplálásához, beleértve a civil piacról származó forrásokat is.

„A hadsereg sokat fejlődött az elmúlt három évben. A munkatempónk nagyon magas, és sok technológiát használunk. A mi technológiánkkal pedig képesek vagyunk hírszerzési információkat továbbítani a szárazföldi erők felé, és ez forradalmi” – mondta az egység parancsnoka.

Jerusalem Post  – Szabó Gyula

Címkék:9900-as egység, Gázs, IDF, Izrael

[popup][/popup]