Milos Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke: „Ani jehudi” (Zsidó vagyok)

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 A Cseh Köztársaság elnöke, a legismertebb Izrael-párti lobbiszervezet, az AIPAC hétfői washingtoni konferenciáján tette ezt a megjegyzést. Beszédében sürgette a nemzetközi közösség tagjait, hogy mutassanak szolidaritást Izraellel és népével.

Miloš_Zeman

Miloš Zeman (Fotó: David Sedlecký / WikiCommons)

“Most mindnyájunknak zsidónak kell lennünk.”– mondta Washingtonban, a zsúfolásig megtelt teremben. A közönség hosszú tapsa után megismételte a kijelentést héberül is: “Ani jehudi” (Zsidó vagyok.)

“És természetesen, ha benneteket kirekesztenek, az a mi sérelmünk, a ti áldozataitok pedig a mieink is” – tette hozzá.

Zeman az összegyűlt AIPAC küldöttek előtt leszögezte, hogy a szolidaritás kifejezése Izraellel az első lépés az iszlám terrorizmus elleni harcban. Továbbá javasolta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt indítsanak “koordinált és rendszerezett akciókat az iszlám terrorizmus bázisai ellen”. Ugyanakkor elítélte a terrorizmus elleni harcnak azt a formáját, amely “jelentős területek megszállásával jár.”

“Nem, köszönjük, nem kell gyalogság, nem kell tüzérség. De drónok, különleges alakulatok és titkosszolgálat annál inkább”– mondta. “Soha többé deportálást! Soha többet nem fordulhat elő, hogy birkaként vonuljunk a vágóhídra. Soha többé!”

Zeman azzal zárta beszédét, hogy kiemelte a Cseh Köztársaság és a zsidó állam közötti kapcsolat fontosságát: “A Cseh Köztársaság hosszú időn át a demokrácia szigete volt Közép-Európában, míg Izrael a demokrácia egyetlen szigete a Közel-Keleten. És ezeknek a szigeteknek szolidárisnak kell lenniük egymással a diktatúrák óceánjában.”

Az Algemeiner cikkét Cseresznye Gábor fordította.

[popup][/popup]