Miért ne menjünk el Roger Waters koncertjére

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Vélemény

“Semmiképp sem szeretnénk koncertek betiltására felszólítani senkit, azt szeretnénk, ha minél kevesebben igazolnák vissza jelenlétükkel Roger Waters kártékony megnyilvánulásait” – fogalmaz a Bét Orim Hitközség elnökségének közleménye.

“Attól, hogy valaki jelentős művész, emberileg, megnyilvánulásaiban lehet veszélyes a társadalomra. Nem vitatjuk, hogy joga van kinyilvánítani véleményét, de ugyanakkor az őt fogadó város vezetésének, polgárainak is joga van kinyilvánítani, sok más európai városhoz hasonlóan, mit gondolnak minderről, Roger Waters működéséről. Ennek a legjobb kifejezése a távolmaradás.

Jó lenne, ha minél egységesebben tudnánk kifejezni Waters meggyőződéseivel szembeni megvetésünket. Arra bíztatunk mindenkit, aki olvassa ezt a rövid írást, hogy ne látogasson ki Roger Waters budapesti koncertjére, ne segítsen színpadot ácsolni az uszításhoz, ne képezzen hozzá közönséget. Az, amit Waters beszél, nem betiltást, hanem érdektelenséget, megvetést érdemel. Jeges, hideg közönyt. A közösségünk azt érzi feladatának, hogy segítsen aládúcolni azt a társadalmi konszenzust, amely az antiszemitizmust, Izrael létjogának elvitatását – ahogy a gyűlölet megnyilvánulás minden más formáját – kiveti magából, ahol mindez nem hatósági kérdés, mert a közízlés, az állampolgárok közösségének szolidaritása bőven elég arra, hogy az ilyen megnyilvánulásokat kezelje. Roger Waters vállalhatatlanul kínos jelenlegi, szomorú helyzetében erről van szó, ezt kell megmutatnunk, együtt. Szeretnénk erőnkhöz mérten részt venni abban a társadalmi munkában, amely ezt nyilvánvalóvá teszi mindenki számára.”

A Bét Orim Hitközség elnöksége

[popup][/popup]