Meroni tragédia: minden áldozatot azonosítottak, a felelősségre vonás eddig elmaradt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraelben félárbocra eresztették a nemzeti zászlót, a kormány nem ülésezik, a koncerteket és sporteseményeket elhalasztották, a jeruzsálemi iskolákban pedig egy órát a tragédiának szentelnek.

Szombat este – írja az ujkelet.live –folytatódott a Meron-hegyi Lag B’Omer zarándoklaton elhunyt áldozatok temetése, miközben a hatóságok lezárták az összes holttest azonosítási folyamatát.

Mose Mordecháj Elhadad (12) és Joszef David Elhadad (18) jeruzsálemi testvéreket szombat este temették el Meron közelében, a katasztrófa helyén. További temetések voltak több áldozat lakhelyén Jeruzsálemben és Bnei Brakban.

Péntek estig, még a sábát bejövetele előtt a 45 holttestből 32 azonosítása megtörtént a tel-avivi Abu Kabir Törvényszéki Intézetben, 22 holttestet kiadtak a hozzátartozóknak és 13 áldozatot el is temettek. Az intézet a péntek esti órákban leállította az azonosítást, miután a főrabbi úgy döntött, hogy nem folytatható a sábát bejövetele után.

Az azonosítási folyamat szombat este folytatódott, és a hatóságok közölték vasárnap reggel, hogy mind a 45 holttestet azonosították a hozzátartozók, és 44 áldozatot temetésre engedélyeztek, hozzátéve, hogy a hátramaradt holttestet családja kérésére napközben kiadják.

A tragédia következtében legalább 20 sérültet ápolnak kórházban, közülük többet kritikus vagy súlyos állapotban szállítottak be. A súlyos sérülések közül egy 52 éves férfi visszanyerte eszméletét a haifai Rambam Orvosi Központban és ugyanott javult egy 11 éves fiú állapota is.

A körülmények ellenére a hétvégén mintegy 10 000 ultraortodox imádkozó maradt a katasztrófa helyszínén, jelentette a 12. csatorna.

Akik itthon maradtak a Siratófalnál imádkoztak.

A Meron-hegyen múlt héten csütörtökön történt 45 – közöttük számos kiskorú áldozatot követelő katasztrófát követően, a döbbenet és a gyász első órái után, a közvélemény jogosan követeli az illetékes (ek) törvényes felelősségre vonását. A héber médiában rendre megszólaltatott kormányzati vezető pozíciókat betöltő több jelenlegi és volt tisztviselő nyilatkozatai nyomán a hasonló események szervezésében és biztosításában egy kulcsfontosságú kudarcra lehet következtetni – tulajdonképpen senki sem tudja megmondani, hogy egyértelműen ki a felelős a meroni zarándoklat és a hely irányításáért illetve biztosításáért.

A Simon bár Jocháj rabbi sírhelyén katasztrófához vezető Lag B’Omer-i eseménylánc mögött egy olyan kép körvonalazódik, amely szorosan összefügg az egyes politikai és a különböző hatóságok, vallási szekták illetve csoportok érdekeivel, ilymódon a megfelelő, egységes állami felügyeletre vonatkozó intézkedések, az esetleges katasztrófa lehetőségeiről szóló állandó figyelmeztetetések ellenére sem történtek meg.

A héber médiának nyilatkozó több volt rendőrfőkapitány Meront egyfajta extra-territoriális eszközként határozza meg, amely számos ultrortodox csoport igazgatása alá tartozik, miközben a Vallási Ügyek Minisztériumának részét képezi, illetve a Szent Helyek Védelmének Nemzeti Központja és emellett a helyi hatóság és a rendőrség is nyilvánvalóan felelős a hely és a zarándokok életének biztonságáért.

Miközben számos hatóság és háredi szervezet érdekeltsége nyilvánvaló, végső soron egyetlen állami szervnek sincs teljes felelőssége – hárította a felelősséget az államról Liora Simoni, az államtitkári hivatal vezető tisztviselője pénteken, órákkal a katasztrófa után a 13. csatornának nyilatkozva.

Teljes cikk

Címkék:Meron hegy

[popup][/popup]