Mel Gibson nem lesz „főmarsall” New Orleansban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hollywoodi rendező és színész nem lesz a 2023 nagy New Orleans-i karnevál, a Mardi Gras főmarsallja (grand marshal), miután a rendezők bejelentették: nyilvános kritikával, sőt fenyegetéssel szembesültek meghívása miatt. Az Oscar-díjas filmes ugyanis korábban antiszemita és rasszista kijelentéseiről híresült el.

Mel Gibson (képernyőfotó)

A 67 éves Gibsont a február 18-án rendezendő felvonulás társ-főmarsalljául szemelték ki, ám azt hevesen ellenezte számos szervezet: a Rágalmazásellenes Liga (ADL), a Greater New Orleans-i Zsidó Szövetség, a Greater New Orleans-i Rabbinátus, the Greater New Orleans-i Papi Tanács és a Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsa. Közös nyilatkozatukban a szervezetek „visszatetszőnek találták, hogy a választás éppen Mel Gibsonra esett.”

Amikor a „Halálos fegyver” sztárját 2006-ban gyorshajtásért és ittas vezetésért őrizetbe vették, a rendőrnek kifakadt: „kib@ott zsidók. A zsidók a felelősek minden háborúért a világon.” Később elnézést kért kijelentéséért.

Winona Ryder zsidó színésznő  azt állította , hogy Gibson egy alkalommal a 2. világháborús koncentrációs táborokkal élcelődött, majd a társaságukban lévő meleg férfihoz fordult: „Vigyázzunk csak, lehet, hogy AIDS-em lesz?” A hazafi c. filmből ugyancsak ismerős Gibson  tagadta  Ryder vádjait. Ugyanakkor magnófelvételek őrzik egykori partnerének, Okszana Grigorjevának címzett rasszista és nőgyűlölő megjegyzéseit.

A felvonulás szervezői szombat este a közösségi médiában jelentették be Gibsont, mint az egyik főmarsallt, de vasárnap estére megváltoztatták döntésüket. Dan Kelly elnök  szerint a felvonulás szervezői „számos visszajelzést kaptak a jelölés kapcsán. A kommentárok között akadtak olyan fenyegetések is, amelyek súlyos aggodalommal töltöttek el minket. Felvonulóink, díszvendégeink és mindnyájunk érdekében Mel Gibson nem lesz a 2023. évi felvonulás főmarsallja.”

Kelly hozzátette: „Mr. Gibson jelölése színészi karrierjének elismeréseként jött szóba, és semmi köze sincs egyéb kijelentéseihez. Sajnáljuk az incidenst és óvatosabbak leszünk a jövőben. A kiválasztás folyamata alaposabb körültekintést igényel.”

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]