Megölték az “iráni atombomba atyját”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Meggyilkoltak egy magas rangú iráni atomudóst Teherán közelében, jelentette pénteken a Rajanews iráni honlap.

Az iráni védelmi minisztérium – tudósít az ujkelet.live – nem sokkal később megerősítette a kutatási és innovációs hatóság vezetője, Mohsen Fakhrizadeh halálát, aki „az iráni bomba atyja” néven volt ismert és az Amad-projekt vezetője volt.

Az iráni forradalmi gárda parancsnoka a riport felbukkanása után azt mondta, hogy Irán megbosszulja atomtudósainak meggyilkolását, ahogy azt korábban is tette.

Javad Zarif iráni külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt sugallta, hogy Izraelnek köze lehet a likvidálási akcióhoz.

„Terroristák ma meggyilkoltak egy kiváló iráni tudóst. Ez a gyávaság – komoly jelekkel az izraeli szerepre – az elkövetők kétségbeesett háborús uszítását mutatja.

Irán felszólítja a közösséget – és különösen az EU-t -, hogy szüntessék meg szégyenteljes kettős mércéjüket és ítéljék el ezt az állami terrorcselekményt.”

Az iráni média szerint Fakhrizadeh autóját egy útszéli bomba állította meg, és a merénylők lelőtték őt és testőrét.

Az atomtudóst kórházba szállították, de a megmentésére irányuló erőfeszítések kudarcot vallottak.

Az elmúlt évtized során négy iráni atomtudóst gyilkoltak meg azzal a feltételezéssel, hogy Izraelnek köze lehet az incidensekhez.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök 2018. májusában bejelentette, hogy a Moszad ellopta és Izraelbe csempészte az iráni nukleáris archívumot, melyek alá támasztják a nemzetközi közösség régóta fennálló gyanúját, hogy az Iszlám Köztársaság nagy erőfeszítéseket tett, hogy atomfegyvert építsen.

A Moszad hírszerő szolgálat kémei fedezték fel az iráni nukleáris fegyverek tárolására használt raktár titkos helyét, törtek be az épületbe, loptak el fél tonna dokumentumot, és csempészték át Izraelbe ugyanazon az éjszakán, számolt be anno a The New York Times.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő, aki az anonimitás feltételei mellett nyilatkozott, elmondta a The Timesnak, hogy a Moszad 2016 februárjában fedezte fel a raktárt, és azóta megfigyelés alatt tartotta az épületet.

Az ügynökök 2017. januárjában törtek be az épületbe, lopták el az eredeti dokumentumokat, és ugyanazon az éjszakán csempészték be Izraelbe.

Netanjahu a sajtótájékoztatón 2018 májusában az archívumot „rozoga raktár” -ként írta le a dél-teheráni Shorabad kerületben.

„Itt tartották az atom archívumot. Pont itt. Csak néhány iráni tudta, hol van, nagyon kevesen, és néhány izraeli is,”- mondta Netanjahu.

„Kívülről nézve, ez egy ártatlannak látszó épület. Úgy néz ki, mint egy rozoga raktár. De a belsejében tartotta Irán titkos atommarchívumát hatalmas fájlokba zárva,” mondta.

Teljes cikk

[popup][/popup]