Megkezdődött a vesztegetéssel és csalással vádolt volt főrabbi pere Izraelben

Írta: MTI - Rovat: Kiemelt, Külpolitika, Politika

A jeruzsálemi körzeti bíróságon Izrael történetében először vádolnak ilyen magas rangú vallási méltóságot csalással, bizalommal való visszaéléssel, súlyosbított körülmények között előnyök elfogadásával, lopással, pénzmosással, adócsalással, és bűnszövetkezéssel.

Jona MetzgerMegkezdődött a vesztegetéssel és csalással vádolt Jóna Mecger volt askenázi főrabbi pere Jeruzsálemben – jelentette csütörtökön honlapján a Háárec című izraeli napilap.

A tavaly októberben benyújtott vádirat szerint a főrabbi eltulajdonította az általa begyűjtött jótékonysági adományok jelentős részét, és mintegy nyolcmillió sékel (nagyjából 550 millió forint) értékben megvesztegetési pénzeket fogadott el, hogy cserébe zsidó vallásra való áttéréseket és konferenciákon való részvételeket igazoljon.

A jeruzsálemi körzeti bíróságon Izrael történetében először vádolnak ilyen magas rangú vallási méltóságot csalással, bizalommal való visszaéléssel, súlyosbított körülmények között előnyök elfogadásával, lopással, pénzmosással, adócsalással, és bűnre szövetkezéssel.

A volt főrabbi az ártatlanságát hangoztatja, de a nyomozók szerint Mecger sofőrje, Hájim Ejzenstat neki szánt pénzeket vett át a nevében, és szintén részesült a befolyó összegekből.

A főrabbi a rendőrség szerint egyebek között félmillió dollárt (mintegy 150 millió forintot) kapott készpénzben fia esküvőjére, és százötvenezer dollárt (több mint 42 millió forintot) fogadott el egy oligarchától, hogy annak gyermekeit zsidónak nyilvánítsa.

Közpénzek sikkasztásával azért vádolják, mert a nyomozás szerint ellopta az egyik jesiva, vagyis vallási főiskola számára gyűjtött adományok egy részét. Adócsalással azért gyanúsítják, mert az áldásokért és esketésekért kapott pénzeket nem vallotta be az adóhatóságnak, készpénzben kérte, és általában mások közvetítésével kellett átadni azokat.

A per csütörtöki kezdetén a bíró július 1-jére tűzte ki a következő tárgyalási napot, hogy addig Mecger ügyvédjei tanulmányozhassák a százötven dossziét megtöltő, két éven át lehallgatókészülékekkel szerzett nyomozati anyagot.

A bizonyítási eljárás jövő januárra várható, amikor heti három ülést tart majd a bíróság.

Jóna Mecger 2003 és 2013 között, majdnem tíz évig volt Izrael askenázi főrabbija, de hivatali időszakának végén az ellene felmerült korrupciós vádak miatt előbb átmenetileg felfüggesztette hivatalának ellátását, majd lemondásra kényszerült.

Mecger a két izraeli főrabbi egyike volt. Ő volt az Európából származó zsidók ügyeinek felelőse, míg a másik főrabbi – jelenleg Jichák Joszef – a Közel-Keletről és Afrikából származó (szefárd) zsidók ügyeiért felel.

Izraelben az utóbbi években több politikai vezető ellen indult korrupciós eljárás. Ávraham Hirszon pénzügyminisztert és Arje Deri pártvezért el is ítélték, ők már letöltötték a rájuk mért szabadságvesztést. A korrupciós ügyekkel megvádolt és emiatt a miniszterelnöki tisztségről lemondó Ehud Olmert volt kormányfő pedig február közepén kezdte meg börtönbüntetésének letöltését.

*

Kapcsolódó cikk: Igazi jogállam – Izrael volt elnöke és miniszterelnöke is börtönbüntetést kapott

[popup][/popup]