Igazi jogállam: Izrael volt elnöke és miniszterelnöke is börtönbüntetést kapott

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Kiemelt, Külpolitika

Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök hétfőn megkezdte a korrupcióért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért rá kiszabott 19 hónapos börtönbüntetését.

A politikus Ramle város börtönében a fehérgalléros bűnözők számára fenntartott szárnyba vonult be. Mivel volt kormányfőként Izrael legféltettebb titkait is ismeri, biztonsági szempontból is megfelelő helyen, a börtön egy elkülönített részében, egy 18 személyes – hat háromágyas cellát magában foglaló – szárnyban helyezik el.

Olmert és Kacav

Ehud Olmert, Izrael korábbi miniszterelnöke és Mose Kacav, korábbi államelnök. Fotó: Ammar Awad

Itt tölti büntetését ötödik éve Móse Kacav volt izraeli államelnök is, akit női alkalmazottak molesztálásáért és megerőszakolásáért ítélték hét évre, tudósított az Index az MTI nyomán.

A 70 éves Olmert a kötelező narancssárga egyenruhát viselve, a jeruzsálemi ingatlan-panamában elítélt társaival fogja megosztani celláját.

*

Bizonyára vannak antiszemiták, aki összedörzsölik a kezüket: lám, ilyenek a zsidók, még Izrael elnöke is nőket molesztált, még a miniszterelnök is korrupciós ügybe keveredett.

Bizonyára vannak zsidók, akik szívják a fogukat, milyen kínos: egy izraeli elnök után lesittelnek egy volt miniszterelnököt is, nem jó ez nekünk, nagyon nem jó, pláne, hogy még zsidó lapok is csámcsognak rajta.

Én azonban úgy vélem, örülhetnek a zsidók, és örülhetnek a jogállam hívei is.

Olyan országot sokkal többet látni, ahol bűncselekményeket elkövető államelnökök és miniszterelnökök regnálnak.

Olyan országot is könnyű találni, ahol bűncselekményeik lelepleződése után, legfeljebb lemondatják a politikusokat, de megússzák a börtönt.

Olyan országból is akad jó néhány, ahol kormányon lévő politikusok bűncselekményei után, eljárás nélkül megölik őket, és más bűnözők kerülnek hatalomra.

Olyan országot azonban, ahol egymás után egy államelnököt és egy miniszterelnököt is szabályos büntetőeljárás során ítélnek börtönbüntetésre, és nem roppan bele az ország jogrendje, demokratikus intézményrendszere, nemigen tudunk megnevezni.

Nem örülünk, hogy az izraeli politikusok is hasonlóak a többi állam gyarló vezetőihez: olykor visszaélnek hatalmi helyzetükkel, és törvényt szegnek.

Őszintén örülünk azonban annak, hogy Izrael igazi jogállam, ahol az állam vezetői sem mentesek a törvények alól.

[popup][/popup]