Meghalt a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Politika

A 99 éves korában elhunyt férfi elleni vád az volt, hogy 12 ezer zsidó begyűjtésében, kínzásában és kivégzésében segédkezett. Néhány hónapja azért függesztették fel az ellene indított eljárást, mert 1948-ban Szlovákiában már halálra ítélték, de életfogytiglanra enyhítették a büntetését.

A Bors információi szerint, melyet ügyvédje több lapnak megerősített, Csatáry László szombaton hunyt el. Az idős férfit régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték, az elmúlt napokban ezért volt az egyik fővárosi kórházban. Tüdőgyulladást kapott, ezért egy másik kórházba szállították át, ahol azonban a szervezete feladta a harcot – írja a Bors.

Csatáry László

Csatáry László szándékosan segítséget nyújtott a Kassáról a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba deportált zsidók sérelmére elkövetett törvénytelen kivégzésekhez és kínzásokhoz is – állt az ügyészségi vádiratban.

Vallomások tanúsították, hogy 1944. május elejétől a kassai téglagyári internáló-, illetve gyűjtőtábor vezetőjeként puszta kézzel és a nála lévő kutyakorbáccsal rendszeresen, minden különösebb indok nélkül verte, bántalmazta az internáltakat nemre, korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül. Az ott fogva tartott csaknem 12 ezer embert 1944. május közepe és június eleje között tehervagonokba zsúfolva különböző, a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba – főként Auschwitzba – deportálták, és ebben Csatáry László tevékenyen közreműködött.

A vádirat azt is tartalmazta: az egyik transzport elindítását megelőzően, 1944. június 2-án Csatáry László megtiltotta, hogy a körülbelül 80 emberrel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokon az abban tartózkodók amúgy is embertelen körülményeinek megkönnyítése érdekében ablakokat vágjanak.

A férfi ellen háborús bűntettek miatt folyt eljárás Szlovákiában és Magyarországon is. Az itthon ellene indult eljárást felfüggesztették azzal az indokkal, hogy a férfit a bűneiért egyszer már elmarasztalták: 1948-ban Szlovákiában halálra ítélték, de életfogytiglanra enyhítették a büntetését.

Ősszel újabb tárgyalás várt volna Csatáryra, szeptember 26-án pedig a szlovákiai Kassán arról születhetett volna bírósági döntés, melyik büntetés-végrehajtási intézetben töltse le az életfogytig tartó szabadságvesztését.

 

 

[popup][/popup]