Malmö, Eurovíziós dalfesztivál – Izrael kapta a második legtöbb közönségszavazatot, végül az ötödik lett

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Kultúra-Művészetek, Politika, Zene

Svájc nyerte az idei Eurovíziós Dalversenyt a svédországi Malmőben, míg Izrael az ötödik helyen végzett – miközben feldühödött tömeg tüntetett Izrael ellen a svéd város utcáin.

A versenyzők többsége nem mert az izraeli énekesnővel együtt mutatkozni.

Eden Golan izraeli énekesnő a Hurricane című dalát adta elő az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében, a svédországi Malmőben.

Míg az arénában tartózkodók arról számoltak be, hogy Golan fellépése közben folyamatosan fújoltak az elődöntők és a főpróbák alatt is, a döntőben, az élő adásban nem hallatszottak negatív hangok, mert a szervezők azokat sikeresen kiszűrték. Az élő show alatt sok izraeli zászlót tartó rajongót lehetett látni a nézőtéren.

Izrael előtt a luxemburgi Tali lépett fel, aki Jeruzsálemben született, és egyike volt azon kevés eurovíziós versenyzőnek, aki vállalta, hogy nyilvánosan támogatja és lefotózza magát Golannal.

Izrael a közönségszavazáson a második legmagasabb pontszámot kapta, de a zsűri szavazásán csak a 12. helyen végzett, ami végül az ötödik helyezéshez volt elég. Izrael 323 pontot kapott a közönségszavazáson, és ezzel csak Horvátország előzte meg, amely 337 pontot kapott.

Amikor Izrael pontszámait jelentették be, végig fütyültek és fújoltak a jelenlévő provokátorok.

A versenyt követő nyilatkozatában Golan elmondta, hogy nagyon büszke Izrael ötödik helyezésére: “Az első pillanattól kezdve egyetlen célunk volt, hogy Izrael erős hangját hallassuk a világban, és tudom, hogy ezt a célt elértük.” Majd Golan hozzátette, hogy a verseny minden izgalma közepette “egy pillanatra sem feledkezem meg a túszainkról, és nekik ajánlom a versenyen való részvételemet!”.

ToI

[popup][/popup]