Mahmud Abbasz: Jézus palesztin volt

Írta: jég - Rovat: Politika

Izraelt keményen ostorozó beszédet tett közzé Mahmud Abbasz, a palesztin hatóság elnöke karácsony alkalmából.

Mahmud Abbas in Betlehem

Mahmud Abbasz Betlehemben, a Születés templomában, 2010-ben. (Fotó: Najeh Hashlamoun/Flash90)

Ebben Jézust palesztinnak nevezte és Izraelt tette felelőssé azért, mert a keresztények elvándorolnak a Szentföldről.

„El kellett volna olvasnia az evangéliumokat, mielőtt ilyen agresszív ostobaságokat nyilatkozik. De megbocsájtunk neki, mert nem tudja, mit cselekszik”  – reagált stílszerűen Abbasz beszédére Jigal Palmor, az izraeli külügy szóvivője.

Mahmud Abbasz Karácsonyi üdvözlete szerint Jézus „palesztin küldött volt, aki világszerte milliók vezérlő fénye lett.”

„Megszállás alatt ünnepeljük a karácsonyt Betlehemben – írta üzenetében Abbasz – a mai karácsony este szívünk azokkal a milliókkal van, akiktől elvették a jogot, hogy hazájukban imádkozzanak.” Abbasz a biztonsági kerítést a „területi elcsatolás falának” nevezte, amely „ellopja a palesztinok földjét és reménytelenné teszi jövőjüket”.

„Ezek igen barátságtalan szavak, és nem éppen a karácsony szellemében íródtak – válaszolt Jigal Palmor   – Abbasznak talán szüksége van egy ölelésre a télapótól.”

Abbasz a Gázában élőket „ostromgyűrűbe zárt” palesztinoknak nevezte. Megemlítette továbbá, hogy több palesztin ünnepli a karácsonyt nyugati nagyvárosokban, mint Betlehemben. „Őnekik azt mondjuk, hogy Betlehem az ő városuk és Palesztina az ő hazájuk. Fáradhatatlanul dolgozunk azért, hogy megadjuk nekik a szabadságot, amivel maguk dönthessék el, hol ünneplik a karácsonyt.”

Izraeli részről különösen azért sérelmezték Abbasz üzenetét, mert a palesztin vezető Izraelt vádolta a keresztények elvándorlásáért. „A keresztények exodusa Betlehemből azután vált tömegessé, hogy a Palesztin hatóság átvette a város irányítását – reagált egy izraeli illetékes.

Jézust palesztinként ábrázolni nem újdonság: Jasszer Arafat,  a legendás vezető mondta egykor, hogy Jézus volt az első palesztin mártír.

[popup][/popup]