Magyar kormánypárti médiakonferencia vendége volt Netanjahu fia

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A szólásszabadság legnagyobb ellensége a neomarxista alapú woke és a cancel culture – jelentette ki az Alapjogokért Központ főigazgatója, Szánthó Miklós a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciájának szerdai nyitónapján rendezett panelbeszélgetésen, Budapesten.

Jair Netanjahu Budapesten (Fotó MTI / Soós Lajos)

A kormányközeli központ főigazgatója szerint a “neomarxista progresszivizmus” nemcsak nyomást kíván alkalmazni politikai érvek mentén, hanem megpróbálja eltörölni a különböző, köztük a konzervatív politikai érveket és megközelítéseket a médiában.

Az Európai Unió alakuló, új médiaszabályozásáról szólva úgy vélekedett, hogy bár az eredetileg semleges lenne, például kiegyensúlyozottságot vár el, de valójában politikai érdekeket szolgál. Az európai médiaszabályozás a fake news-zal kíván harcolni, miközben az egyik legnagyobb fake news a politikai korrektség, amivel viszont Brüsszel nyilván nem áll szemben – fejtegette.

A rendezvény online média nyereséges üzleti modelljeiről rendezett panelbeszélgetésén Jair Netanjahu izraeli kolumnista, rádiós műsorvezető, politikai influenszer, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia kifejtette, hogy az új technológiáknak köszönhetően a “demokratizálódás” nagyon pozitív folyamata figyelhető meg a médiában. Úgy érvelt, hogy korábban a néhány médiamogul által irányított orgánumokban az átlagember számára nem volt elérhető az újságírás, azonban az internetnek köszönhetően már bárki előállíthat tartalmakat, köztük akár videókat, és ez több embernek ad lehetőséget a megnyilatkozásra. Jair Netanjahu kiemelte, hogy a megváltozott médiakörnyezetben azok lehetnek sikeresek, akik olyan különleges, speciális tartalmakat állítanak elő, ami azonnal megragadja a figyelmet, és “átüt” az információs zajon.

A panelbeszélgetésen szóba került, hogy Magyarországot antiszemitának minősítették a Soros Györgyöt az illegális migrációval kapcsolatba hozó plakátok miatt. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia erre reagálva fogalmazott úgy, hogy a “sorosozás” nem antiszemitizmus, mert Soros György nagyon komoly károkat okoz “az egyedüli zsidó államnak”. Például azzal, hogy olyan zsidóellenes, anticionista és palesztinpárti NGO-kat finanszíroz, amelyek az izraeli társadalmat belülről bontják meg.

Orbán Viktor fogadja Amiad Cohent, a Tikvah Fund Israel ügyvezető igazgatóját 2023. január 19-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher)

Korábban az a hír is körbejárt a kormánypárti médiában, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Amiad Cohent, a konzervatív Tikvah Fund Israel ügyvezető igazgatóját a Karmelita kolostorban január 19-én. A konzervatív politikus az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására érkezett Magyarországra, de látogatásának célja a Mathias Corvinus Collegium munkájának megismerése, valamint a magyar-izraeli jobboldali kapcsolatok erősítése is oktatási és publikációs területen.

A január 14-i tüntetés Tel Avivban (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

Mindeközben Izraelben újabb és újabb százezres tüntetések zajlanak a liberális demokrácia védelmében, melyet az új Netanjahu kormány jogrendszert átalakító illiberális intézkedései fenyegetnek.

[popup][/popup]