Tel-Aviv: 110 ezres tüntetés az új törvények ellen – válaszul Netanjahu felgyorsítaná a törvénykezést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Komoly  rendvédelmi biztosítás mellett, az új kormány által tervezett radikális igazságügyi reformot ellenző nemzeti zászlós tömeg szombat este, immár a harmadik egymást követő hétvégén vonult az utcára Tel-Avivban.

Fotó: ujkelet.live

Az ujkelet.live tudósítása szerint, mintegy 110 000 békésen tiltakozó demonstráló gyűlt össze a tel-avivi Kaplan sugárúton illetve a Habima téren, de több ezren tüntettek országszerte, Jeruzsálemben, Haifán, Be’erseván, Herzliján és Modi’inban is.

A tüntetők Járiv Levin igazságügy-miniszter, az igazságszolgáltatás drasztikus gyengítésére – a Legfelsőbb Bíróság bírói felülvizsgálati jogkörének blokkolása, illetve a bírák politikai érdekek szerinti történő kinevezésére – irányuló javaslatai ellen tiltakoztak.

A tüntetés egyik központi szervezője, az Izraeli Minőségi Kormányzásért Mozgalom szerint a demonstrálók az új kormány által tervezett veszélyes jogi  reform ellen lépnek fel, amely pusztító hatással lehet az izraeli demokráciára.

A tel-avivi tüntetésen, számos politikus és közéleti személyiség mellett, a múlt héten hiányzó ellenzéki vezető, Jáir Lapid is megjelent.

Amit ma itt lehet látni, az az országot támogató tüntetés. Az országot szerető emberek azért jöttek ma ide, hogy megvédjék a demokráciát, a bíróságokat, az együttélés és a közjó eszméjétNem adjuk fel, amíg nem nyerünk, – nyilatkozta Lapid a helyszínen az újságíróknak.

A szintén jelenlévő Beni Gantz volt védelmi miniszter, a Nemzeti Egység párt vezetője, pénteken a közösségi médiában közzétett felvételen szólította fel a politikai spektrum minden oldaláról az izraelieket a tüntetésre.

A tel-avivi tüntetésen felszólalt a nemzetközileg elismert író, David Grossman is.

Izrael Államot azért hozták létre, hogy legyen egy hely a világon, ahol a zsidó ember, a zsidó nép otthon érezheti magát. De ha ennyi izraeli érzi magát idegennek a saját országában, akkor nyilvánvalóan valami nincs rendben. – szólt Grossman az összegyűlt tömeghez.

Az egyre dagadó tüntetések közepette, egyes héber média riportok szerint a Kneszet alkotmány-, törvény- és igazságügyi bizottságának elnöke kész felgyorsítani a Levin-féle illetve a Vallásos Cionizmus párt képviselője, Szimcha Rothman által kidolgozott javaslat megvitatását, majd végül a két tervezetet összevonva, Netanjahu koalíciója rekord gyorsasággal február 1-jéig már meg is szavaztatná a Kneszetben a törvény első olvasatát.

A széleskörű hazai és nemzetközi szakmai kritikák ellenére, Benjamin Netanjahu miniszterelnök többször is kijelentette, hogy kormánya a novemberi választásokon felhatalmazást kapott a választóktól arra, hogy pártja átfogó igazságügyi reformra vonatkozó terveit végrehajtsa. A múlt heti nyolcvanezres tömeg tiltakozását követően, a heti kabinetülésen elhárította a bírálatokat, és azzal érvelt, hogy a tervezett változtatások inkább erősítik a demokráciát, mintsem felgyorsítják annak végét, fenntartva azt is, hogy a kormány a nép akaratát hajtja végre.

Teljes cikk

Címkék:Netanjahu-kormány, radikális törvénykezés

[popup][/popup]