Magas rangú EU küldött a „teheráni hóhér” beiktatásán

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Európai parlamenti képviselők egy csoportja hétfőn levelet küldött Josep Borrellnek, az EU külügyi főbiztosának, amiben erősen helytelenítik, hogy a szervezet Enrique Mora személyében magas rangú tisztviselőjével képviseltette magát a keményvonalas iráni elnök, Ebrahim Raisi múlt heti beiktatásán.

Enrique Mora a beiktatási ünnepségen, a második sorban (piros körben); az első sorban a Palesztin Iszlám Dzsihad vezetője, Ziad al-Nakhalah, a Hamasz vezére, Ismail Haniyeh (Balról a harmadik) valamint a Hezbollah helyettes vezetője Naim Qassem (Forrás: Twitter screenshot)

A David Lega és nyolc más képviselő által szignált üzenet szerint a lépés úgy értelmezhető, hogy „az EU nem vesz tudomást Irán erőszakos és destabilizáló regionális politikájáról… Az ilyen magas képviselet egy sötét múltú elnök beiktatásán ellentmond az emberi jogok iránti európai elkötelezettségnek” – írják a parlamenti képviselők.

A levél az után jelent meg, hogy izraeli tisztségviselők és emberjogi aktivisták bírálták Mora jelenlétét az aktuson, aki közvetlenül Hamász és Hezbollah terrorszervezetek vezetői mögötti sorban foglalt helyet.

A képviselők „hamis választásnak” nevezte Raisi győzelmét, akit irániak milliói nem látnak szívesen az elnöki székben, és aki „az emberi jogok legsúlyosabb megsértéséért visel felelősséget”.

„Raisi mint a ’teheráni hóhér’ vált ismertté az 1980-as évek végén, amikor bíróként politikai bebörtönzöttek és ellenzéki vezetők ezreit végeztette ki – írják a képviselők. Az USA kormányzata elítélte rémtetteit. Raisi beiktatásának efféle megtisztelése ösztönzi az ilyen politikát… Ez teljességgel összeegyeztethetetlen Mora fontos szerepével a bécsi nukleáris tárgyalásokon. Az a benyomásunk, hogy az EU nem veszi komolyan az atomegyezményt. Miközben Iránban a rezsim elleni tömeggyűlések zajlanak, az EU mintha semmibe venné az iráni nép hangját”.

David Lega, a Svéd Néppárt képviselője (Forrás: Exit.al)

A képviselők sürgették az EU-t, küldjön világos jelzést Iránnak, hogy „Európa nem huny szemet az emberi jogok megsértése, a terrorcselekmények és kalózkodás fölött, és a cselekmények következményeket vonnak maguk után.”

A levelet kommentálva az ELNET, az európai-izraeli kapcsolatok fejlesztését pártoló NGO ezt nyilatkozta: „Azon vagyunk, hogy Európa szilárdan álljon ellent az iráni agressziónak. Diplomáciai téren ez az iráni katasztrófa-politika elleni fellépést jelenti. Irán magatartása sérti Európát, amely a diplomáciai megoldásokat keresi, ezért a válaszlépések elmaradása az iszlámista államot arra ösztönzi, hogy a jogsértéseket még veszélyesebb szintre emelje.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Beiktatás, EU képviselet, Irán, Raisi

[popup][/popup]