Maffiavilág az izraeli arabok között

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A bandák közötti erőszakos cselekmények és leszámolások egyre növekvő trendet mutatnak, és egyik, az Ynet csatornának nyilatkozó vezetőjük szerint nincs megállás.

Izrael arab közösségében (tehát nem a palesztinok között) legalább 140 embert gyilkoltak meg ebben az évben. Az egyik bandavezér szerint nem ismernek kegyelmet és ellenségeikre halál vár.

ĺgérhetem, hogy a halálos áldozatok száma nőni fog – üzente az egyik gengszter rejtekhelyéről. „Ezúttal nem lesz kegyelem. Asszonyokat se kímélünk, legyenek akár terhesek, mert a fiaik, ha megnőnek, bosszút állnának rajtunk.”

„Azt üzenjük azoknak a családoknak, akik fiai ’katonáknak’ álltak az alvilágban, tartsák magukat távol tőlünk, mert ha nem – ők lesznek a következők. Öltünk már meg olyan bűnözőket, akik gyilkosságba keveredtek, még olyanokat is, akiktől csupán kevés információhoz jutottunk.”

Hozzátette. „A bandák közötti konfliktus bonyolult és nem látni a végét. Mindenki kutatja ellenségeit vagy azok rokonait. Én is elköltöztem hazulról, nem az közösségemben élek. Csak vészhelyzet esetén indulok el, ekkor páncélozott járművel járok, és golyóálló mellényt viselek.”

Másik tag a bandából, „A helyzet napról napra rosszabbodik. Akadnak rejtélyes dolgok. Veszélyben vagyok, vadásznak rám, védekeznem kell. Mindig akadnak célpontjaink, a végpont pedig a halál, ami egyre közeledik. Lehet, hogy én leszek a következő áldozat, vagy valaki más a családból.”

A lövöldözésektől való növekvő félelem az arab közösségekben sokakat –asszonyokat és gyermekeket – tart vissza attól, hogy elhagyják otthonukat. Az egyik nő mondta. „A légkör egyre félelmetesebb, és szinte mindenütt.”

„Mindenkitől csak azt halljuk, hogy ártatlan embereket ölnek meg a nyílt utcán vagy lőnek le a hivatalban. Ez annyira aggasztott, hogy gyermekemet kivettem az iskolából és távoktatásba írattam, így remélem megóvni az erőszaktól. Nem könnyű, de biztonságosabb.”

Egy asszony Galilból. „Vásárolni mentem gyermekeimmel, egyszer csak lövéseket hallottunk egy üzletből. Szemünk előtt lőttek le valakit. Azóta a gyerekek reszketnek a félelemtől. Éjszaka képtelenek aludni és félnek kimenni a házból. Sehol sem érezzük magunkat biztonságban.”

Egy asszony fiát néhány hónapja ölték meg. „Ártatlan, derék és tiszteletreméltó ember volt. Azóta tart félelmem: bármikor megölhetnek bárkit.”.

Ynetnews – Bassa László

[popup][/popup]