Macron után Trudeau is “nők, gyermekek, csecsemők” meggyilkolásával vádolja Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Netanjahu visszavágott, mondván, az izraeli erők nem vesznek célba szándékosan nem harcoló személyeket, miközben a Hamász “lefejezett, élve elégetett és lemészárolt civileket” október 7-én.

Justin Trudeau

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kedden felszólította Izraelt, hogy hagyja abba “a nők, gyermekek, csecsemők gyilkolását” a Gázai övezetben – amiért izraeli kollégája megrótta őt.

Egy sajtótájékoztatón Trudeau a “szívszorító” gázai helyzet miatt lamentált, és azt mondta, hogy “az igazságosság ára nem lehet minden palesztin civil további szenvedése”.

“Még a háborúknak is vannak szabályai. Minden ártatlan élet egyenlő értékű – izraeli és palesztin” – mondta.

A kanadai miniszterelnök felszólította Izraelt, hogy “tanúsítson maximális önmérsékletet” a Hamász terroristái elleni gázai harcban, mondván, “a világ figyel”.

“Orvosok, családtagok, túlélők, a szüleiket elvesztett gyerekek vallomásait halljuk” – mondta Trudeau. “A világ szemtanúja a nők, a gyermekek, a csecsemők meggyilkolásának”.

“Ennek véget kell vetni.”

Trudeau-nak válaszolva Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta: “nem Izrael az, aki szándékosan civileket támad, hanem a Hamász, amely lefejezett, felgyújtott és lemészárolt civileket a holokauszt óta a zsidók ellen elkövetett legszörnyűbb borzalmak során”.

“Míg Izrael mindent megtesz azért, hogy a civilek ne kerüljenek veszélybe, addig a Hamász mindent megtesz azért, hogy a civilek veszélybe kerüljenek ” – írta Netanjahu az X-en, korábban Twitteren. “Izrael humanitárius folyosókat és biztonságos zónákat biztosít a gázai civileknek, a Hamász pedig fegyverrel akadályozza meg, hogy a civilek elhagyják a területet”.

“Nem Izraelt, hanem a Hamászt kell felelősségre vonni a kettős háborús bűncselekmény elkövetéséért – civilek célba vételéért, miközben maga a civilek mögé bújik”. (ToI)

[popup][/popup]