Macron Jeruzsálemben: Együtt kell harcolni a Hamasz ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kedd délelőtti izraeli látogatásán megemlékezett az október 7-i palesztin támadásokban meggyilkolt harminc francia állampolgárról, szolidaritásáról biztosította Izraelt, és kijelentette, hogy együtt kell harcolni a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen. Az X közösségi oldalon azt írta: “minket és Izraelt összeköt a gyász”.

Macron és Netanjahu (Fotó: Christophe Ena /AP)

Macron nyilatkozatot tett közzé Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök oldalán a miniszterelnöki hivatalban tartott megbeszélésük után, ahol az Iszlám Állam terrorhálózat elleni harchoz hasonlatos nemzetközi koalíció létrehozását javasolta a Gázai övezetet uraló Hamász ellen. “A terrorizmus elleni küzdelem nem csak Izrael, hanem mindannyiunk számára létkérdés” – mondta.

Netanjahu újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a Hamász barbársága nemcsak a zsidókat, hanem az egész régiót, Európát, a világot fenyegeti. “A franciák ismerik a terrorizmust, nem hajlandóak elviselni ezt a fenyegetést, s Izrael népe is megtagadja, hogy határunkon az Iszlám Állam földsávja legyen. Ez nem Európától több ezer kilométerre van, hanem olyan, mintha az Iszlám Állam Párizs külvárosában lenne, ahonnan 20 perc alatt el lehet jutni Párizsba. Nem élhetünk így, senki sem tud így élni”- mondta az izraeli kormányfő.

“Minden erőfeszítést megteszünk a túszok kiszabadításáért és annak érdekében, hogy megvédjük a palesztin civil polgárokat a sebesülésektől”- tette hozzá.

Egymás közti tárgyalásukat követően a két vezető egy kibővített megbeszélésen vett részt, amelyen többek közt jelen volt Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője, Avi Gil izraeli katonai államtitkár, valamint Macron tanácsadói.

Macron korábban izraeli hivatali kollégájával, Jichák Hercog államelnökkel tárgyalt. Találkozójukon kijelentette, hogy mindenekelőtt a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott elraboltak visszaküldése érdekében kell intézkedni. Szerinte Franciaország “vállvetve Izrael mellett áll, és mindent megtesz a térség békéjének és stabilitásának helyreállításáért”.

“Kötelességünk a terrorszervezetek elleni küzdelem, de el kell kerülni a konfliktus kiszélesedését” – mondta Macron. “Ami történt, azt soha nem felejtjük el, és itt leszünk ma, holnap és holnapután – a békéért és a stabilitásért. Ezeket az embereket csak azért gyilkolták meg, mert zsidók voltak, és békében akartak élni” – tette hozzá a francia elnök.

“Üzeneteket küldtünk más potenciális terrorszervezeteknek is, amelyek csatlakozni szeretnének a hadműveletekhez. Természetesen üzenetet küldünk a Hezbollah” libanoni síita szervezetnek – hangsúlyozta Macron.

Hercog köszönetet mondott Macronnak a szolidaritási látogatásáért, találkozásáért az elhurcoltak családtagjaival. “Tudom, hogy velem együtt Ön sem lát különbséget a csak izraeli állampolgárok és a más állampolgársággal is rendelkezők között” – mondta az izraeli államfő.

Macron előzőleg olyan francia-izraeli állampolgárokkal találkozott, akiknek a szeretteit megölték vagy a Gázai övezetbe hurcolták a Hamász október 7-i terrortámadása alatt.

“Minket és Izraelt összeköt a gyász” – írta X-üzenetében az október 7-i terrortámadásban meggyilkolt harminc franciára emlékezve. A Hamász jelenleg kilenc francia állampolgárt tart fogva a Gázai övezetben.

Macron találkozott Beni Ganz tárca nélküli miniszterrel, a szűk hadikabinet tagjával, és megbeszélést tart Jair Lapiddal, a parlamenti ellenzék és a centrista Van jövő párt vezetőjével is.

Izraeli tárgyalásai után a francia elnök elutazik Rámalláhba, ahol Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével tárgyal. (MTI)

[popup][/popup]